Nederland keert terug van Olympische Spelen met recordbrekende 36 medailles

By Jernst van Waal

Nederland eindigde de Olympische Spelen in Tokio met in totaal 36 medailles. Het vorige record voor de meeste Olympische medailles gewonnen in één seizoen door Team Orange lag op 25 tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. In totaal namen Nederlandse atleten 10 gouden, 12 zilveren en 14 bronzen medailles mee naar huis.

Nederland eindigde als zevende in het algemeen klassement. Het laatste evenement van de Olympische Zomerspelen was de waterpolo voor heren om 16.30 uur lokale tijd.

De sluitingsceremonie vindt plaats om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur in Nederland). Loper Sifan Hassan zal tijdens de ceremonie de Nederlandse vlag dragen.

De keuze viel op Hassan omdat ze “de hele wereld verblufte”, zegt olympisch kampioen Ellen van Langen van 1992 volgens NU.nl. “Sifan volgt haar eigen pad en haar prestaties blijven niet onopgemerkt. Vooral omdat ze zo goed presteert in een sport waar wereldwijd veel concurrentie is. Ze weet dat ze gewoon de beste is. Dat inspireert velen in de wereld, ook de rest van Team NL”, aldus Van Langen.

Hassan won zaterdag haar tweede goud op de 10.000 meter race. Ook werd ze eerste op de 5.000 meter race en pakte ze de bronzen medaille op de 1.500 meter race. Het atletische talent eindigde de races ondanks een beenblessure die haar veel pijn deed.

Ze was niet de enige die met drie medailles naar huis terugkeerde. Baanwielrenner Harrie Lavreysen won dit olympische seizoen ook twee keer goud en één keer brons.

De delegatie van de KNWU wielerbond won de meeste medailles in Tokio. In totaal eindigde Nederland 12 keer in de top drie in verschillende wielerdisciplines. Lavreysen won twee keer goud en wielrenners Shanne Braspennincx, Niek Kimmann en BMX-atleet Annemiek van Vleuten wonnen allemaal één gouden medaille.

De roeiteams namen in totaal vijf medailles mee naar huis, waarvan één goud. Nederland won drie medailles in de zeil- en zwemafdeling. Team Orange scoorde ook in hockey, boogschieten, judo, boksen en paardensport.

Technisch gezien won Nederland in 1928 de meeste Olympische medailles, ondanks dat we met 19 medailles thuiskwamen. Op dat moment waren er slechts 327 plekken in de Spelen. Sporten als BMX, skateboarden en judo waren nog niet in de mix opgenomen.

Het aantal plekken is inmiddels opgelopen tot 1.081. Als de medailles uit 1928 worden gezien in verhouding tot het aantal plekken, dan scoorde Team Oranje naar huidige maatstaven 63 medailles.

Met aanvullende rapportage door ANP