FINANCIEEL.com

Nederland heeft jarenlang ten onrechte strafeisen gesteld aan andere EU-landen

Nederland heeft jarenlang ten onrechte strafeisen gesteld aan andere EU-landen

Nederland heeft 10 jaar lang ten onrechte meldingen gedaan aan andere lidstaten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over ten minste 22.000 zaken waarin strafrechtelijke veroordelingen aan mensen zijn opgelegd door een officier van justitie, en niet door een rechtszaal. De lidstaten mogen informatie met elkaar delen over onderdanen of buitenlanders die misdaden hebben gepleegd en naar een ander land zijn verhuisd. Nederland had zich echter moeten beperken tot het uitwisselen van informatie over alleen strafrechtelijke veroordelingen en niet over zaken waarin het Openbaar Ministerie een boete heeft opgelegd zonder dat de zaak ter zitting is behandeld, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

De minister “betreurt ten zeerste” dat er ook informatie is verstrekt over straffen die zijn opgelegd door het OM. Het gaat over het algemeen om meer kleine vergrijpen die niet voor een rechter zijn gebracht. De onrechtmatige doorgifte van deze gegevens vond plaats tussen april 2012 en september 2022, maar de gevolgen zijn onduidelijk omdat niet bekend is hoe vaak de in het register vermelde Nederlandse dwangbevelen door andere landen zijn opgevraagd.

Daarom kunnen de getroffenen worden benadeeld zonder de redenen daarvoor te kennen. De overheid kan niet alle getroffenen informeren omdat hun adres niet meer te vinden is of omdat regelgeving op het gebied van gegevensbescherming in de weg staat, meldt Weerwind.

Sinds 2012 kunnen landen veroordelingen doorgeven via het European Criminal Records Information System (ECRIS), waardoor ze elkaar kunnen informeren over mensen met een crimineel verleden. Hieronder vallen bijvoorbeeld veroordelingen die in Nederland zijn uitgesproken tegen Nederlandse burgers en mensen uit EU-lidstaten of andere landen.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sloeg vorig jaar alarm over het verstrekken van strafrechtelijke veroordelingen door Nederland. Weerwind heeft dit vervolgens laten onderzoeken. De demissionair minister concludeert nu dat daar geen wettelijke basis voor is en dat alleen overtuigingen gedeeld mogen worden.

Als gevolg hiervan heeft Nederland de EU-lidstaten gevraagd om Nederlandse OM-veroordelingen in te trekken. Het is echter niet bekend welk land welke veroordeling heeft gekopieerd naar zijn eigen nationale register. Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen landen hiertoe niet worden gedwongen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert