Site pictogram Financieel.com

Nederland haalt geen coronavirus testdoel; Weigert 16 snelle tests, start app-ontwikkeling

Met rapportage door Janene Pieters & Jamie de Geir.

Ruim drie weken nadat premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie hadden beloofd dat Nederland dagelijks zo’n 17.500 coronavirustesten zou uitvoeren, heeft het land amper 40 procent van dat doel kunnen halen. Uit een onderzoek naar sneltesten, waarbij een druppel bloed wordt gebruikt om te bepalen of iemand met het virus is besmet, bleek dat geen van de zestien verschillende beschikbare producten de nauwkeurigheid had die nodig was om de landelijke testen verder uit te breiden, aldus De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Uiteindelijk is het de bedoeling om 29 duizend mensen per dag te testen, maar tot nu toe hebben gezondheidsmedewerkers in Nederland op twee verschillende data, 9 april en 15 april, slechts zevenduizend tests weten te verwerken, blijkt uit voorlopige gegevens van RIVM. Nederland deed vorige week gemiddeld minder dan 5.700 tests per dag en woensdag waren er in totaal 181.000 tests afgenomen.

Het probleem is, volgens een overzicht van verschillende documenten die deze week bij het parlement zijn ingediend, dat Nederland niet genoeg voorraden heeft om de arbeidsintensieve tests uit te voeren, en een gebrek aan laboratoriumcapaciteit om de tests te verwerken.

Testproblemen: te weinig laboratoria, te weinig benodigdheden

Volgens De Jonge zijn 45 laboratoria in Nederland gecertificeerd voor het uitvoeren van coronavirus testen. Samen hebben ze de mogelijkheid om de korte termijn doelstelling van 17.500 tests per normale werkdag uit te voeren en tot 29 duizend tests per dag als ze een volledige periode van 24 uur uitvoeren.

Het feit dat het werkelijke aantal uitgevoerde tests nog steeds ver onder de doelstelling ligt, was gekoppeld aan een tekort aan laboratoria en aan testbenodigdheden. “De testcapaciteit zal toenemen naarmate meer laboratoria zich laten valideren en de capaciteit in sommige reeds gevalideerde laboratoria zal worden uitgebreid met extra apparatuur”, zegt Sjaak de Gouw, hoofd van het GGD-netwerk van regionale gezondheidsdiensten.

Een ander probleem was een tekort aan een lysisbuffer – een oplossing waarmee wetenschappers open cellen kunnen breken en hun inhoud beter kunnen bestuderen – essentieel voor het testen van coronavirus. Zelfs met de bufferoplossing waren er niet genoeg wattenstaafjes en ondiepe bakjes om de tests uit te voeren, aldus De Jonge.

Alle drie deze items worden in Nederland geproduceerd en de productie van wattenstaafjes is dinsdag begonnen. “De eerste partij in Nederland geproduceerde wattenstaafjes is op dinsdag 21 april geleverd. De huidige productie bedraagt ​​17.500 wattenstaafjes per dag en zal eind april oplopen tot 30.000 per dag”, aldus De Jonge.

In dat tempo duurt het ruim anderhalf jaar om iedereen die in Nederland woont te testen.

Volgens De Jonge zijn het ministerie en de speciale gezant voor problemen met het coronavirus er de komende maanden in geslaagd om ‘duidelijke toezeggingen’ te krijgen van de vier grootste leveranciers van laboratoriummateriaal. “Dit geeft me het vertrouwen dat de laboratoria structureel meer tests kunnen uitvoeren”, zei hij. Ook verwacht hij dat Nederland de komende weken een eigen productie kan starten van enkele kritische producten, waaronder de lysisbuffer en wattenstaafjes.

Sneltesten zijn gewoon niet acceptabel in een acceptabele mate: De Jonge

Een andere factor bij het testen onder capaciteit is het feit dat Nederland nog steeds de originele coronavirus-tests gebruikt, waarbij uitstrijkjes uit de neusholte of keel worden genomen, die vervolgens een hele laboratoriumprocedure doorlopen om op het virus te screenen. Deze tests zijn relatief arbeidsintensief, aldus De Gouw.

Hoewel hij optimistisch was over het vooruitzicht om snelle vingerpriktests te gebruiken om de diagnostische capaciteit te vergroten, verwierp het Outbreak Management Team van de regering alle beschikbare snelle bloedtesten omdat ze te onnauwkeurig waren, zei De Jonge. De tests controleren een druppel bloed op antilichamen die zijn ontwikkeld na een coronavirusinfectie en beloven resultaten binnen tien minuten te leveren.

“Na het onderzoeken van 16 verschillende sneltesten, concludeert de OMT dat deze sneltesten niet geschikt zijn voor gebruik in individuele diagnostiek. Aangezien ik het belangrijk vind dat de betrouwbaarheid voldoende hoog is, neem ik dit advies van de OMT. Natuurlijk zal ik volg de ontwikkelingen op de voet en zal deze beslissing heroverwegen als er betrouwbaardere sneltesten beschikbaar komen “, aldus De Jonge.

App-ontwikkeling om intern te verhuizen

Uitgebreide tests zouden deel uitmaken van een verzameling gegevens die de overheid wilde verkrijgen om beter onderbouwde beslissingen te nemen. Een ander voorbeeld was het gebruik van apps waarmee clusters van geïnfecteerde personen konden worden opgespoord.

De minister van Volksgezondheid onthulde ook dat het ministerie van plan is een eigen coronavirus-tracking-app te ontwikkelen, aangezien geen van de zeven apps die deelnamen aan de “appathon” van het ministerie aan de vereisten voldeed. Het idee achter de app is dat deze de zogenaamde ‘contactonderzoek’-gezondheidsdienst vervangt die GGD momenteel moet doen om erachter te komen met wie elke Covid-19-patiënt precies contact heeft gehad, omdat ze mogelijk ook besmet zijn.

Volgens De Jonge werken de GGD’s momenteel samen met gezondheidsinstituut RIVM, virologen en epidemiologen om een ​​lijst met ‘epidemiologische’ eisen voor de app op te stellen. De Jonge gaat een team samenstellen om aan de app te werken. Dit omvat zowel “de juiste bouwers” als “experts op gebieden als informatiebeveiliging, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie”, zei hij.

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP, het College voor de Rechten van de Mens, het Nationaal Cyber ​​Security Centrum en de nationale coördinator terrorismebestrijding en veiligheid NCTV zullen allemaal bij het hele ontwikkelingsproces worden betrokken, aldus De Jonge. Voordat de app voor het publiek wordt vrijgegeven, wordt deze getest op mogelijke gevolgen voor de nationale veiligheid en de grondrechten van de burger, evenals op gebruiksgemak.

Ook kijkt het ministerie of er nog een app kan worden ontwikkeld waarmee artsen contact kunnen houden met patiënten en op afstand hun klachten kunnen monitoren.

Mobiele versie afsluiten