Nederland eerste ijzige ochtend dit seizoen ’s nachts gemeten

By admin

Een weerstation in Enschede registreerde zondagochtend vroeg de eerste luchttemperaturen onder het vriespunt na het einde van de meteorologische zomer van 2020. Het kwik daalde om 02.00 uur tot -0,7 graden Celsius, een temperatuur gemeten ongeveer een meter boven de grond, zo blijkt uit gegevens van het KNMI op de Militaire Vliegbasis Twenthe.

De bodemtemperatuur daalde op die locatie ook naar -3,2 graden. Volgens Weerplaza werden ook op andere locaties in Nederland, waaronder De Bilt, temperaturen onder nul gemeten.

De Bilt, gezien als het weergemiddelde van Nederland, is ook de thuisbasis van het KNMI, het meteorologisch bureau van de overheid.

De temperatuur onder het vriespunt op zondagochtend was ongeveer vijf dagen vroeger dan het Nederlandse gemiddelde. Vorig jaar werd het eerste bevroren moment geregistreerd op 29 oktober, maar het jaar ervoor was dat 29 september, aldus Weerplaza.

De temperaturen in Nederland zouden zondag waarschijnlijk tussen de 12 en 13 graden stijgen. Donderdag zou het zelfs 19 graden kunnen worden na een paar dagen van verspreide buien.