Het kabinet gaat alsnog een financiële regeling opstellen voor zorgmedewerkers die door de langetermijngevolgen van Covid-19-klachten niet meer kunnen werken, zei minister Conny Helder van Medische Zorg woensdag tegen de Tweede Kamer. De klachten worden vaak Long Covid of Post-Covid genoemd. Ondanks de toezegging van Helder gaat een rechtszaak om schadevergoeding voor de arbeiders voorlopig door
De Tweede Kamer roept het kabinet op sneller te werken om zorgmedewerkers te compenseren die tijdens de eerste golf van het coronavirus in het voorjaar van 2020 ziek zijn geworden en nog steeds last hebben van de gevolgen van de ziekte. Mede op advies van de Raad van State had Helder het tot nu toe aan werkgevers overgelaten om de uitkeringen te regelen, eventueel met een financiële bijdrage van de overheid.
Werkgevers in de zorg hebben echter aangegeven hieraan niet te kunnen en willen deelnemen. “De morele en praktische betrokkenheid van werkgevers is volgens hen onvoldoende grond om gehoor te geven aan de roep om een collectieve regeling”, aldus Helder.
De vakbonden hebben al gezegd dat de verantwoordelijkheid bij het kabinet ligt. In een onlangs aangekondigde rechtszaak tegen de minister eisen de vakbonden FNV en CNV een voorschot van bijna 23.000 euro voor alle zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt door arbeidsongeschiktheid door hun vroege besmetting met het coronavirus. Volgens de vakbonden gaat het om zo’n duizend mensen.
Helder zei dat ze de regeling die ze nu aan het ontwikkelen is, ziet als los van deze juridische procedure. Wel erkende de minister dat zij mogelijk rekening moet houden met de uitkomst van het kort geding. Daarnaast moet het schema uitvoerbaar en voldoende afgebakend zijn.
Wat Helder betreft komen mensen alleen in aanmerking voor een vergoeding als zij in de periode maart tot en met juni 2020 “frequente en intensieve” zorg hebben verleend aan Covid-19-patiënten in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis. Ook een arts moet hebben vastgesteld dat ze al langer dan twee jaar coronagerelateerde klachten hebben.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over een uiterst kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het optreden van de regering in de eerste fase van de coronapandemie. Dit omvat het gebrek aan beschermende uitrusting voor gezondheidswerkers die in die eerste golf voor Covid-19-patiënten zorgden.
Ook de Eerste Kamer nam dinsdag een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen 150 miljoen euro te steken in een fonds ter ondersteuning van zorgpersoneel met Long Covid-klachten. Dat bedrag “maakt een genereuze regeling mogelijk”, aldus de FNV. De vakbond zei dat de minister er “schandalig lang” over deed om een compensatieregeling op te zetten “ten koste van zieke gezondheidswerkers die zijn ontslagen”.
Een woordvoerder van FNV bevestigde in ieder geval voorlopig door te gaan met de rechtszaak. De FNV en CNV willen dat alle zorgmedewerkers die besmet raakten voordat er vaccinaties beschikbaar waren, worden gecompenseerd. In januari 2021 is de eerste Covid-19-vaccinatie in Nederland toegediend.
De vakbonden onderzoeken nu met hun advocaten wat het plan van Helder betekent voor de rechtszaak, maar volgens de FNV-woordvoerder is de kans groot dat het kort geding doorgaat. Die hoorzitting is gepland voor 17 februari.