Nederland, België en Duitsland doen gezamenlijk bod op het WK vrouwenvoetbal 2027

By Jernst van Waal

De voetbalbonden van Nederland, België en Duitsland zijn van plan om gezamenlijk in te schrijven voor het WK voetbal voor vrouwen in 2027. De drie voetbalbonden hebben hun interesse al uitgesproken bij wereldvoetbalbond FIFA. Overleg met autoriteiten en mogelijke speel- en trainingslocaties moet nog plaatsvinden, meldt de NOS.

“Vrouwenvoetbal bevindt zich in onze landen inderdaad in verschillende ontwikkelingsfasen, maar de ambitie om de sport nationaal en mondiaal een boost te geven delen we met de organisatie van het WK”, aldus KNVB. “Wij geloven dat we met dit stukje teamwork echt een verschil kunnen maken en de kans vergroten om dit toernooi te organiseren.”

Het Duitse damesvoetbalteam behoort al decennia tot de beste ter wereld en werd twee keer wereldkampioen en acht keer de Europese titel. Nederland won in 2017 thuis de Europese titel en werd vorig jaar tweede op het WK en verloor in de finale van de Verenigde Staten. België nam tot dusver maar één keer deel aan een eindtoernooi.

Naast de KNVB die in 2017 het EK in Nederland organiseert, heeft de Duitse voetbalbond ook ervaring met het organiseren van vrouwentoernooien. Duitsland was gastheer van het Europees Kampioenschap in 1989 en 2001, en was in 2011 gastland van het WK.

Het is nog niet bekend wanneer de FIFA de gastheer voor het WK 2027 bekendmaakt. Het komende WK 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland.