Muskusossen verlaten Nederlandse dierentuin vanwege opwarming van de aarde

Door klimaatverandering zijn de zomers in Nederland te warm geworden voor de muskusossen van de GaiaZOO in Kerkrade om nog langer te blijven. De ossen werden daarom verplaatst naar het wildpark Chomutov in Tsjechië.

Tijdens de laatste ijstijd waren de muskusossen inheems in Nederland. Hun dikke vacht en robuuste structuur waren bij uitstek geschikt om de vrieskou te weerstaan. Toen de temperatuur op aarde begon te stijgen, trokken de muskusossen verder naar het noorden. Hun populaties zijn ook afgenomen als gevolg van overmatige jacht. Momenteel worden wilde muskusossen alleen nog in Scandinavië en Canada gevonden.

De GaiaZOO verwelkomde de muskusossen voor het eerst in 2005. De dierentuin in Kerkrade was de enige in Nederland waar de zeldzame dieren werden ondergebracht. In 2007 werden de eerste kalveren geboren en een paar jaar later volgden er meer. Op een gegeven moment leefden in totaal negen muskusossen in de dierentuin. Helaas overleefde slechts één vrouw de kindertijd. Alle andere kalveren stierven als gevolg van “onverklaarbare omstandigheden”.

Vorig jaar stierven twee van de drie volwassen muskusossen ondanks intensieve medische zorg na lange tijd worstelen met ziekte. De enige overgebleven muskusossen, een moeder en een dochter, zijn nu uit de dierentuin gehaald.

“Wij denken dat het vanuit het oogpunt van het welzijn van de dieren niet langer verantwoord is om deze dieren uit de ijstijd in onze omgeving te houden. Daarom moeten we helaas afscheid nemen van de prominente leden van GaiaZOO, ”zei directeur van GaiaZOO Rob Huppertz in een verklaring op hun website.

De dierentuin verplaatst nu bosrendieren naar de voormalige omheining van de muskoxen. Het bosrendierpark zal worden omgebouwd tot een “Argentijnse prairie” met vicuna’s, nandoes en tapirs.

Plaats een reactie