FINANCIEEL.com

Moeder van slachtoffer stalking waarschuwde meerdere hulporganisaties voor schutter zorgboerderij

Moeder van slachtoffer stalking waarschuwde meerdere hulporganisaties voor schutter zorgboerderij

De moeder van de jonge vrouw die John S. stalkte in de jaren voorafgaand aan zijn massale schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi waarschuwde in 2017 meerdere hulporganisaties voor de man, vertelde ze aan het AD. Ze uitte specifiek haar bezorgdheid over zijn gedrag tegenover kwetsbare jonge meisjes.

Vorige week veroordeelde de rechtbank John S. tot levenslang op onder meer drie moorden en twee pogingen tot moord. Op 4 mei vorig jaar schoot de man een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later nam hij het pistool dat hij “uitprobeerde” op de schoenmaker en opende het vuur op de zorgboerderij Tro Tardi in Ablasserdam. Hij doodde een 16-jarig meisje en een 34-jarige vrouw die op de zorgboerderij werkten en verwondde een 12-jarige jongen en een 20-jarige vrouw ernstig.

Na de aanhouding van S. bleek al snel dat hij ook als cliënt op de zorgboerderij werkte tot hij in 2017 werd overgeplaatst naar een andere instelling. Dat gebeurde mede doordat hij een andere cliënt van de zorgboerderij, de toen 18-jarige Kristen, stalkte nadat zij een relatie met hem had verbroken.

Kristens moeder, Renate, informeerde Tro Tardi over de onophoudelijke stalking. De zorgboerderij heeft S. direct overgedragen. De vrouw waarschuwde ook Stichting Zorboeren Zuid-Holland, die onder meer Tro Tardi dekt, de politie, het Rode Kruis in Dordrecht, waar S. vrijwilligerswerk deed, en een poppodium in Utrecht, waar hij achter de bar werkte, over de man. Renate zei dat ze moesten oppassen voor S., vooral met betrekking tot ‘jonge kwetsbare meisjes’.

Een week na de veroordeling van S. vindt Renate het tijd om te vragen of zorgboerderijen hun screeningsproces bij de opname van cliënten moeten verbeteren. Volgens haar waren er in de tijd dat S. van 2015 tot 2017 bij Tro Tardi werkte, veel kwetsbare, jonge meisjesklanten op de boerderij. “Iemand met zijn psychische problemen had daar nooit geplaatst mogen worden”, zei ze.

Stichting Zorgboeren Zuid-Holland laat aan het AD weten op de hoogte te zijn van de zorgen van Renate en die te begrijpen. “Wat er is gebeurd, is afschuwelijk”, zegt een woordvoerder. De stichting heeft na de schietpartij haar procedures opnieuw bekeken en gekeken of het voorkomen had kunnen worden als ze iets anders hadden gedaan. “Onze interne conclusie was dat dit niet het geval is”, aldus de woordvoerder.

De stichting screent haar cliënten zelf bij de betrokken zorgboerderij en de verwijzer. Op basis van de zorgboerderij en de profielen van de cliënt bepalen zij waar de beste plek is. “Bij de screening wordt heel goed gekeken wat voor begeleiding, dagbesteding of zorg een boerderij kan bieden. En wat de cliënt nodig heeft en of dat in de groep past”, aldus de woordvoerder. Dat gebeurde ook met S., zei hij. “We moeten ons natuurlijk ook realiseren dat toen S. het vuur opende op Tro Tardi, hij al jaren geen zorg meer had gekregen van Zorgboeren Zuid-Holland.”
Het Rode Kruis in Dordrecht, waar S. zich vrijwillig heeft aangemeld, kan zich het gesprek met Renate in 2017 niet herinneren. “Maar dat betekent niet dat het gesprek er niet is geweest. Het is duidelijk dat het signaal aan onze kant niet correct is geregistreerd of afgehandeld. Als dit het geval is, spijt het ons zeer. We gaan extra aandacht besteden aan het afhandelen van meldingen die binnenkomen, ook als ze niet bij de juiste meldpunten of vertrouwenspersonen terecht komen.”

Poppodium Ekko in Utrecht, waar hij jarenlang achter de bar werkte, vertelde het AD pas in 2017 uit eigen beweging te zijn vertrokken.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert