Minister van Volksgezondheid bedwingt de hoop op versoepelingen van de lockdown

Uittredend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil de verwachtingen wat betreft mogelijke versoepeling van de coronavirusmaatregelen temperen; zei hij vrijdagavond in het RTL-programma BEAU.

Eerder deze week werd uitgelekt dat het conciërge kabinet bezig is met een plan om de samenleving te heropenen. Tegelijkertijd worden er deze maand allerlei evenementen georganiseerd waar mensen toegang toe hebben als ze een negatieve covid-test kunnen geven.

De Jonge waarschuwde echter voor te veel optimisme. “We werken aan een openingsplan. We moeten perspectief bieden”, aldus de minister. “Maar zodra de buitenwereld lucht krijgt van dat plan, denken mensen: hoera,” maar hij benadrukte dat het te vroeg was om feest te vieren.

Verder zei De Jonge dat hij niet wilde “anticiperen” op de beslissingen voor aanstaande dinsdag. “Maar ik zou er aan willen toevoegen dat we natuurlijk geen domme dingen gaan doen voor de gezondheidszorg.” Eerder deze week zei de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen verbaasd te zijn dat er überhaupt wordt nagedacht over versoepelingen. De koepelorganisatie zei toen dat de druk op ziekenhuizen ongelooflijk hoog is.

Voordat de nieuwe plannen uitkwamen, zei De Jonge ook dat hij wil waken voor het beeld dat alles weer kan. Volgens hem kunnen dankzij toegangstesten dingen worden gedaan “die eigenlijk nog te gevaarlijk zijn”, gegeven de huidige besmettingscijfers.

“We moeten de conclusie niet trekken: o, blijkbaar gaat het weer beter, want we kunnen weer van alles doen. Nee, zo ver zijn we helaas nog niet”, benadrukte De Jonge afgelopen dinsdag.

Derde golf waarschijnlijk lager, aldus de minister

Op dit moment liggen er 2.500 coronapatiënten in ziekenhuizen, zei de minister vrijdag op BEAU. “750 op de intensive care, elke dag meer, de cijfers stijgen de laatste dagen weer. We denken dat de derde golf lager zal zijn, maar we zijn nog niet over de piek heen.”

De Jonge wil niet vooruitlopen op de besluitvorming van dinsdag, wanneer er weer een persconferentie komt, maar hij benadrukte dat “we geen domme dingen moeten doen als de haven al in zicht is”.

Plaats een reactie