Minder onrust op vierde avondklok; Tientallen gearresteerd

Dinsdagavond was weer een spannende in Nederland vanwege de vrees voor rellen tegen de avondklok van het coronavirus. Tientallen gemeenten namen extra maatregelen en de politie was massaal op straat. En met effect. De meeste steden waren relatief rustig, waarbij de oproerpolitie alleen op verschillende plekken in Rotterdam en in de Amsterdamse wijk Osdorp ingreep, melden NU.nl en de NOS.

In het centrum van Rotterdam, Rotterdam Zuid en Rotterdam West zijn in totaal 81 mensen aangehouden. Ze worden onder meer beschuldigd van illegaal verzamelen, vandalisme en schending van de avondklok. De politie was maandag massaal de straat op na grote rellen.

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie vertelde Rijnmond dat de maximale politie-inzet resulteerde in een rustiger nacht. “We zijn van meet af aan gaan waarschuwen, hadden met iedereen contact. De oproerpolitie was altijd dichtbij, in de schaduw van de collega’s op straat. Ze konden zo nodig direct ingrijpen en dat gebeurde op drie plaatsen.”

In Osdorp in Amsterdam voerde de oproerpolitie beschuldigingen uit om een ​​grote groep jonge mannen en tienerjongens die zich hadden verzameld en vuurwerk af te steken, uiteengedreven. De meeste relschoppers glipten daarna weg en de rust keerde terug.

In Gouda werden vroeg in de avond elf mensen opgepakt. Daarna waren er geen ongeregeldheden in de stad.

In Breda heeft de politie in totaal zes mensen aangehouden en slechts een handvol kleine ongeregeldheden gemeld.

In Hilversum verzamelde zich een groep mensen op het marktgebied in de binnenstad. Maar ze vertrokken vreedzaam nadat de politie had gezegd dat ze moesten gaan.

Hoofdcommissaris Willem Woelders vertelde Nieuwsuur dat dinsdagavond er heel anders uitzag dan de dag ervoor. Volgens hem verzamelden zich in verschillende steden jongeren op straat, maar hoefde de politie geen serieuze actie te ondernemen. “We zaten er snel bovenop en spraken met ze”, zei hij.

Meerdere gemeenten maakten eerder op dinsdag bekend extra maatregelen te nemen tegen rellen. Noodverordeningen werden uitgevaardigd in Den Bosch, Eindhoven, Haarlem, Breda, Maastricht, Leiden, Sittard-Geleen, Beek, Zaltbommel, Stein, Echt-Susteren, Almelo, Oosterhout en Capelle aan den IJssel.

Plaats een reactie