Site icon Financieel.com

Minder dan 10% van de coronavirus-tests was vorige week positief, maar infecties stegen met 19%

Van de ruim 263 duizend mensen die de afgelopen zeven dagen zijn getest op de SARS-CoV-2-coronavirusinfectie, werd naar schatting 9,8 procent positief gediagnosticeerd, zei het RIVM dinsdag. Dat weerspiegelde een scherpe daling ten opzichte van de 11,5 procent die vorige week werd gerapporteerd, een periode waarin testdiensten ernstig werden getroffen door een winterstorm.

Terwijl het aantal mensen dat positief testte op de virale infectie, 29.977, met 19 procent toenam, steeg het aantal tests door GGD ook met 38 procent. Het RIVM wees er ook op dat er ook een toename is van symptomatische mensen die zorgen hebben geuit bij hun arts.

”Door de maatregelen van 16 december 2020 en de avondklok die sinds 23 januari van kracht is, hebben mensen minder contact met anderen, wat veel besmettingen heeft voorkomen. De avondklok en de maximale avondklok [household] bezoekersmaatregel, die op 23 januari van kracht werd, verminderde de reproductiesnelheid met naar schatting 10%. “

Tot en met 5 februari zei het RIVM dat het model aantoonde dat 100 mensen die besmettelijk waren met het virus 99 anderen besmet, een stijging van meer dan drie procent. Hoewel er een lichte daling was in het R-nummer van de meer besmettelijke B117-mutatie van het virus, was er een hernieuwde toename van de verspreiding van de virale variant die vorig jaar in Nederland vaker voorkwam.

Intensive care-afdelingen namen vorige week 240 patiënten meer op met Covid-19, een stijging van 28 procent. Tegelijkertijd werden 1.140 nieuwe patiënten met de ziekte opgenomen op reguliere zorgafdelingen, een afname van vijf procent.

Het RIVM zei ook te hebben vernomen van 418 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in de afgelopen zeven dagen, iets hoger dan de 423 die een week eerder werden gemeld.

Exit mobile version