FINANCIEEL.com

Miljarden winst voor NAM door hogere aardgasprijs

Miljarden winst voor NAM door hogere aardgasprijs

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) boekte vorig jaar miljarden euro’s winst, vooral als gevolg van de hogere aardgasprijs. Ook een eerdere reorganisatie bij het bedrijf, waarvan Shell en ExxonMobil eigenaar zijn in een 50-50 joint venture, droeg bij aan de resultaten van het bedrijf.

NAM behaalde een nettowinst van 2,4 miljard euro, tegen 385 miljoen euro in 2021, blijkt uit het jaarverslag. Het bedrijf sprak van een uitzonderlijk jaar vanwege de gestegen gasprijzen.

“De gasprijzen zijn in 2023 tot nu toe fors lager geweest. De verwachte winst voor dit jaar zal dus fors lager uitvallen”, aldus het bedrijf maandag.

Vorige maand vertelden anonieme bronnen aan Bloomberg dat de NAM heeft aangeboden om twee gasopslagfaciliteiten over te dragen aan de Nederlandse overheid. Dat voorstel zou het bedrijf hebben gedaan in onderhandelingen over vergoeding van de aardbevingsschade door de aardgaswinning in Groningen.

Er is nog veel onenigheid tussen het vorige kabinet van premier Mark Rutte en de energiebedrijven over de vergoeding van aardbevingsschade, zo maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouwbeleid onlangs bekend. Het kabinet trad vrijdag af na het uitblijven van overeenstemming over het asielbeleid, maar blijft aan als demissionair kabinet onder Rutte tot de vorming van een volgend kabinet. Verkiezingen zullen waarschijnlijk niet voor half november plaatsvinden.

De NAM startte vorig jaar een arbitrageprocedure tegen de Nederlandse overheid, omdat de overheid eerdere afspraken over de afwikkeling van schadeclaims niet zou nakomen en er een nieuw akkoord nodig was.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert