FINANCIEEL.com

MH17-veroordeelde Igor Girkin gearresteerd in Rusland

MH17-veroordeelde Igor Girkin gearresteerd in Rusland

Igor Girkin, een van de drie mannen die zijn veroordeeld voor het neerhalen van vlucht MH17, is gearresteerd in Rusland, meldde zijn vrouw in Telegram. De arrestatie en de reden erachter zijn niet gemeld door de Russische autoriteiten.

Volgens RTL Nieuws is Girkin opgepakt wegens extremisme. De voormalige inlichtingenagent van de FSB heeft kritiek geuit op de Russische president Vladimir Poetin en minister van Defensie Sergei Shoigu over het verloop van de Russische invasie in Oekraïne.

Girkin werd gearresteerd in zijn huis in Moskou, meldde zijn vrouw. “Rond 11.30 uur kwamen leden van de onderzoekscommissie bij ons thuis”, schrijft ze volgens de NOS. “Ik was er niet, maar de conciërge zei dat hij bij de armen werd meegenomen in een onbekende richting.” Ze zei dat ze geen contact met hem had gehad en geen idee had waar hij was.

In november vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Den Haag Girkin, Sergey Dubinsky en Leonid Chartchenkoto tot levenslang voor hun rol bij het neerhalen van vlucht MH17. De rechtbank achtte bewezen dat zij een cruciale rol speelden bij het afleveren van het BUK-raketsysteem dat het passagiersvliegtuig neerschoot en het daarna van de plaats delict verwijderde.

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert