Site pictogram Financieel.com

Mensen die een Janssen-vaccin hebben gekregen, moeten een mRNA-booster krijgen, suggereert onderzoek

Amerikanen die zijn gevaccineerd met het Janssen-vaccin hebben een veel sterkere immuunrespons op Covid-19 na een booster-injectie met een mRNA-vaccin van Moderna of Pfizer/BioNTech dan na een booster met Janssen. Dat is een van de voorlopige conclusies van een onderzoek dat de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) woensdag publiceerde. De studie is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers of gepubliceerd in een medisch tijdschrift.

De onderzoekers gaven negen groepen van elk 50 mensen een boostershot. Drie groepen kregen een boostervaccinatie met hetzelfde vaccin dat ze oorspronkelijk hadden gekregen, de overige zes groepen met een ander vaccin. Alle 450 deelnemers hadden twee weken na de boosterprik een sterkere immuunrespons, maar dat effect was het grootst bij mensen die eerst Janssen kregen en daarna Moderna of Pfizer. Bovendien veroorzaakten de boostershots geen nieuwe of extra bijwerkingen.

De Amerikaanse gezondheidsdienst FDA keurde in september een derde injectie van het Pfizer-vaccin goed voor kwetsbare personen, zoals ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. De FDA beoordeelt nu of Amerikanen die oorspronkelijk het Janssen- of Moderna-vaccin hebben gekregen, een booster-injectie moeten krijgen. Woensdag maakte de FDA bekend dat uit beperkte gegevens die door Johnson & Johnson (Janssen) waren ingediend, bleek dat een tweede injectie met dat vaccin de immuunrespons tegen Covid-19 zou kunnen verhogen.

Mobiele versie afsluiten