Meerderheid werkgevers wil recht om werknemers om Covid-19 vaccinatiebewijs te vragen

By Jernst van Waal

Het merendeel van de werkgevers wil weten of hun werknemers zijn ingeënt tegen Covid-19, zo blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Ongeveer 70 procent van de 600 deelnemers vreesde voor de veiligheid van de werkplek naarmate meer en meer werknemers weer ter plaatse aan het werk gingen.

Het is in Nederland niet mogelijk voor werkgevers om hun werknemers te vragen naar hun vaccinatiestatus op basis van de huidige wetgeving. Het registreren van medische gegevens van medewerkers is in strijd met de privacywet (AVG) en het recht op lichamelijke heiligheid. “Dat zijn grondrechten die heel zwaar kunnen aanvoelen”, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp tegen de Volkskrant.

Werkgevers die tegen het vragen van hun werknemers om een ​​vaccinatiebewijs waren, gaven privacyzorgen als hun belangrijkste redenering.

Klanten kunnen daarentegen in sommige gevallen zelfs verplicht worden om een ​​vaccinatiebewijs te tonen, bijvoorbeeld via de CoronaCheck-app.

“Hoe kunnen we onze klanten beschermen als we niets van onze werknemers mogen weten?”, vroeg een werkgever zich af.

Zo’n 93 procent van de werkgevers zegt bepaalde maatregelen te zullen nemen als niet-gevaccineerde werknemers op de werkvloer verschijnen, zo blijkt uit een AWVN-onderzoek.

Voor vergaderingen moeten werknemers zich nu nog laten testen. “Ik zou willen dat degenen die ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren de consequenties dragen. Nu zijn het de medewerkers die de prik hebben gekregen”, zegt commercieel directeur van The Compound Company tegen de Volkskrant.

Bepaalde bedrijven in de Verenigde Staten, zoals Google, Facebook en Netflix, verplichtten enkele weken geleden al Covid-19-vaccinatie voor hun werknemers. “In Nederland is de positie van de werknemer sterk verankerd”, zegt hoogleraar arbeidsregulering Agnes Akkerman. “Dat is anders in de Verenigde Staten.”

In bepaalde functies, zoals wanneer mensen nauw samenwerken, zouden werkgevers volgens de AWVN om een ​​vaccinatiebewijs moeten kunnen vragen. Enkele leden van het Outbreak Management Team (OMT) drongen er woensdag bij het kabinet op aan om vaccinatieregistratie tegen Covid-19 in de zorg toe te staan.

De AWVN riep het kabinet op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de situatie.