FINANCIEEL.com

Meerderheid Nederlanders wil niet dat Rutte terugkeert in kabinet, blijkt uit peiling

Meerderheid Nederlanders wil niet dat Rutte terugkeert in kabinet, blijkt uit peiling

Over de toekomst van Mark Rutte en de vorming van een nieuw kabinet zijn de meningen onder Nederlanders verdeeld. Bijna driekwart (72 procent) van de respondenten van opiniepanel EenVandaag vindt dat Rutte niet terug moet in een nieuw kabinet. Een op de vijf respondenten (22 procent), voornamelijk VVD-kiezers, vindt een terugkeer van de vertrekkende premier acceptabel. Tweederde (65 procent) van de VVD-kiezers wil echter de mogelijkheid openhouden van een kabinet-Rutte V, meldt EenVandaag zaterdag.

Uit de peiling blijkt dat zes op de tien kiezers (62 procent) het goed vinden dat het kabinet is gevallen door mislukte asielakkoorden. De meeste VVD-kiezers (60 procent) en CDA-kiezers (65 procent) steunen het aftreden. “Onvermijdelijk en noodzakelijk”, vat een panellid samen. Een ander schrijft dat “Zij speelden alleen politieke spelletjes voor eigen gewin’, meldt EenVandaag.

De kiezers van de ChristenUnie zijn echter verdeeld. De helft (52 procent) vindt het een goed idee dat het kabinet de stekker eruit heeft getrokken en is blij dat hun partij vasthoudt aan de uitgangspunten over gezinshereniging. Daarentegen vindt 40 procent van de CU-kiezers het een slechte zaak. Uit nationaal belang hadden ze het kabinet graag nog een kans gegeven.

Bij de representatieve peiling waren 17.825 leden van de opiniecommissie van EenVandaag betrokken. De peiling werd zowel op vrijdagavond als op zaterdag gehouden. Slechts 15 procent van de ondervraagden vond dat het kabinet goed werk had geleverd. Het ministerieel team scoorde een onvoldoende eindcijfer van 3,6.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert