Meer versoepelingen voor culturele sector dan uitgelekt, zegt minister

By Jernst van Waal

Het kabinet heeft dinsdag beter nieuws voor de culturele sector dan tot nu toe is uitgelekt. Dat zei waarnemend minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven in Goedemorgen Nederland. Details gaf ze niet.

Van Engelshoven zei dat het kabinet nog eens heeft gekeken naar de Fieldlabs, de experimenten waaruit bleek dat onder meer optredens veilig georganiseerd kunnen worden. Ze heeft hierover “heel nauw contact gehad met de evenementensector” en kijken hoe die lessen kunnen worden gebruikt voor nieuw beleid, zei ze in het programma op NPO 1. “Ik heb goede hoop dat het morgen ook de goede kant op gaat voor evenementen.”

Dat het kabinet deze zomer ondanks de Fieldlabs niet veel toeliet, had voor een groot deel te maken met de Delta-variant van het coronavirus, zei Van Engelshoven vrijdag. Wat er nu is veranderd en wat het kabinet voor de versoepeling van plan is, legt ze niet uit in Goedemorgen Nederland. Het is bekend dat er meer toegangspassen voor het coronavirus zullen worden gebruikt, ook voor bijvoorbeeld theaters.

De maatregelen zijn zondag informeel besproken in het Catshuis, de residentie van de minister-president in Den Haag, maar officiële beslissingen vallen pas dinsdag.