FINANCIEEL.com

Meer startende ondernemers in Nederland, vooral buiten de Randstad

Meer startende ondernemers in Nederland, vooral buiten de Randstad

Het aantal startende ondernemers in Nederland is in het tweede kwartaal van 2023 verder toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast is er meer groei in het aantal start-ups buiten de Randstad, blijkt uit een rapport over recente trends dat de KVK donderdag publiceert. Cijfers met betrekking tot faillissementen en vertrekkende ondernemers bleven lager dan verwacht.

Terwijl de groei in de regio rond de Randstad stabiliseert, versnelt deze in de provincies daarbuiten. Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg lieten de sterkste groei zien bij startende bedrijven. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar stijgt het aantal inwoners dat een bedrijf start daar sneller dan in andere provincies. Vooral de detailhandel en de bouw nemen sterk toe, terwijl de bouw landelijk verder afneemt.

De sterkste stijging zit in het aantal startende ondernemers per 10.000 inwoners in de provincie Groningen. De groei bedroeg daar 18 procent, met een verrassende stijging van het aantal horecazaken dat zich vestigde, terwijl dit landelijk afneemt.

In Zeeland nam het aantal ondernemers met 14 procent toe, vooral door groei in de groot- en detailhandel. De horeca is niet geliefd bij ondernemers in deze provincie. Het aantal startende ondernemers in deze sector daalde sneller dan landelijk. In Limburg wordt de groei van het aantal starters breed gedragen. In deze provincie was er een stijging in twaalf van de vijftien sectoren.

Ook constateert de KVK dat het aantal ondernemers dat ermee stopt afneemt. De verwachte grote stijging van het aantal faillissementen na de coronapandemie is wederom uitgebleven.

“We zijn voorzichtig aan het inhalen, maar het aantal faillissementen is nog niet op het niveau van voor de coronacrisis en historisch gezien nog laag. We hebben op dit moment nog niet te maken met een verontrustend aantal faillissementen”, zegt Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan Tilburg University.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert