Meer sociale beperkingen op tafel, aangezien nieuwe Nederlandse besmettingen boven de 1.100 komen, de meeste sinds 18 april

By admin

Een aanhoudende toename van nieuwe coronavirusinfecties is een duidelijke reden tot bezorgdheid, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge toen hij onthulde dat 1.140 meer mensen positief zijn getest op het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus. Het waren de meeste nieuwe infecties die op één dag werden geregistreerd sinds 18 april, toen hetzelfde aantal infecties werd opgeteld, en het negende hoogste totaal in een periode van 24 uur sinds het begin van de pandemie.

De toenemende besmetting zou kunnen leiden tot meer lokale beperkingen, met name in Amsterdam en Rotterdam. Als nieuwe infecties niet kunnen worden bestreden, zei De Jonge dat dit zou kunnen leiden tot een terugkeer van zijn nationale intelligente lockdown-strategie.

“Het gaat niet de goede kant op”, zei De Jonge tijdens een online gemeentehuis-sessie. “We zien nu de cijfers stijgen. Het aantal is veel hoger dan gisteren en eergisteren. Eigenlijk is dit het hoogste aantal in maanden.”

Samen met premier Mark Rutte stelde hij vragen over het coronavirusbeleid vanuit het publiek. “Vooral in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is er reden tot bezorgdheid”, aldus De Jonge. De twee zeiden dat Rotterdam en Amsterdam opnieuw onderzoeken welke aanvullende sociale afstandsmaatregelen en beperkingen kunnen worden genomen om de verspreiding van het virus te vertragen.

“Als die maatregelen niet helpen, dan krijg je maatregelen zoals we in het voorjaar moesten nemen”, zei hij, verwijzend naar de strengste periode van de “intelligente lockdown” -strategie die Nederland heeft geïmplementeerd. Hij zei dat hij hoopte dat er geen behoefte meer was aan nationale maatregelen, omdat ze een veel duidelijker idee hebben van waar nieuwe besmettingen zich nu bevinden dan aan het begin van de crisis. “We kunnen dus ook maatregelen preciezer doorvoeren. Dat proberen we nu te doen”, aldus De Jonge.

“Dus: deze grote steden zijn nu bezig om erachter te komen waar het probleem precies zit en welke maatregelen we moeten nemen. Dat doen we zo lokaal mogelijk, zodat we niet terug hoeven naar een landelijke lockdown.”

Hij zei ook dat het driedaagse voortschrijdend gemiddelde van ziekenhuisopnames voor Covid-19 is begonnen te stijgen, met een gemiddelde van 7,7 opnames per dag. Dat betekent dat tussen zondag en dinsdag 23 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen met de coronavirusziekte.

Het totaal aantal ziekenhuisgevallen was nog vrij laag in vergelijking met het voorjaar. Bovendien werden in april slechts een paar duizend mensen op het virus getest, terwijl vorige week ongeveer 180 duizend mensen werden getest.