Meer slachtoffers van zedenmisdrijven kiezen voor herstelbemiddeling

By Jernst van Waal

Slachtoffers van zedenmisdrijven hebben de mogelijkheid om te kiezen voor herstelbemiddeling met de verdachte. Vorig jaar is het aantal mensen dat voor deze optie koos bijna verdubbeld, van 120 naar 231, aldus de Volkskrant. Ook dit jaar neemt de vraag toe.

Dit komt deels doordat de politie slachtoffers meer voorlichting geeft over de mogelijkheid als onderdeel van een grotere inspanning om de achterstand in zedenzaken weg te werken. Omdat niet elk slachtoffer wil dat de dader naar de gevangenis gaat, probeert de politie meer af te stemmen op andere manieren waarop ze kan helpen, zegt Lidewijde van Lier, vice-specialist bij de Nationale Politie.

“We leren teams anders te kijken en slachtoffers beter te vragen: wat heb je eigenlijk nodig?” Van Lier legde het uit aan de Volkskrant. Hier komt herstelbemiddeling om de hoek kijken: een begeleid gesprek tussen slachtoffer en dader dat gevoelens van angst en boosheid van slachtoffers kan verminderen. Het kan ook het risico op recidive verkleinen.

Dit is echter alleen een goede oplossing als het slachtoffer en de verdachte ermee instemmen – niet als laatste redmiddel om de achterstand in zaken weg te werken, zegt Ruth Jager, een advocaat die gespecialiseerd is in zedenmisdrijven.

Nathalie de la Cousine van de Stichting Perspectief Restorative Mediation zegt dat slachtoffers naast de mogelijkheid tot herstelbemiddeling nog steeds aangifte kunnen doen. ‘Jullie kunnen allebei. Het gaat ons niet om de waarheid in de gesprekken te vinden’, zei ze.

Mensen die voor de optie kiezen, worden gewaarschuwd dat ze mogelijk geen verontschuldiging krijgen. “Het kan echter ook leiden tot afspraken over hoe je met elkaar omgaat als je elkaar ontmoet”, zegt De la Cousine.