Meer mensen op straat na verlenging van de avondklok

Inwoners van Nederland brachten tussen 21.00 en 22.00 uur meer tijd buiten door sinds de avondklok vorige week een uur naar voren was geschoven. Op woensdag en donderdag, die ook indrukwekkend warme dagen waren, stonden zo’n drie keer zoveel mensen buiten, meldde De Telegraaf op basis van onderzoek van de NVP.

De NVP, of Dutch Relocation Panel, volgt nu dagelijks de beweging van 8.000 mensen via een app, en duizenden meer met minder frequentie. De NVP constateerde dat 6 procent van de panelleden tussen 21.00 en 22.00 uur buiten was. Ter vergelijking: dit percentage was een week eerder, toen de avondklok om 21.00 uur begon, bijna drie keer zo klein.

Ook het openbaar vervoer werd na 21.00 uur drukker, meldt OV-chipkaartoperator Translink. Op woensdag en donderdag tijdens de laatste week van de “vroege” avondklok, checkten gemiddeld meer dan 15.000 mensen in met hun OV-chipkaart in een trein, bus, tram, metro of veerboot tussen 21.00 en 22.00 uur.

Slechts een week later, toen de avondklok een uur later begon, was dat aantal bijna verdrievoudigd.

Ook op de snelwegen in het hele land reden aanzienlijk meer auto’s, blijkt uit cijfers van het Nationaal Gegevensportaal Wegverkeer (NDW). Vorige week woensdag tijdens het extra uur voor de avondklok reden gemiddeld 179 auto’s op drukke wegen, meer dan het dubbele ten opzichte van een week eerder.

Plaats een reactie