Meer mensen doorbreken de lockdown-limiet voor huishoudelijke bezoeken

By Jernst van Waal

Mensen in Nederland houden steeds minder vast aan het advies van de overheid om huisbezoeken te beperken, meldt het RIVM op basis van hun meest recente onderzoek. Het onderzoek toonde ook aan dat de steun is gegroeid voor een coronaviruspaspoort-app om toegang te krijgen tot niet-essentiële bedrijven en evenementen.

Het aantal mensen dat zei vorige week niet meer dan één bezoeker per dag te hebben gekregen, is gedaald van 81 procent naar 72 procent. Ook het aantal deelnemers dat deze maatregel steunt, is gedaald van 57 procent naar 47 procent.

Het onderzoek meldde ook een groeiende steun voor de invoering van een coronaviruspaspoort. Zeven op de tien respondenten gaven aan: “Ze zouden het paspoort graag gebruiken om weer toegang te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs”, aldus het RIVM.

De introductie van een dergelijke paspoort-app zou het publiek toegang geven tot locaties en activiteiten aan mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of onlangs negatief zijn getest op Covid-19. Een paspoort dat aangeeft of iemand in het verleden besmet is met het coronavirus, kreeg echter minder steun. Slechts 40 procent van de mensen vond dat een goed idee.

Het onderzoek is eind maart uitgevoerd. Ongeveer 47 duizend namen deel aan het onderzoek.

Sinds een jaar doet het RIVM samen met de GGD GGD veelvuldig onderzoek naar het coronavirusbeleid en het naleven van sociale restricties om inzicht te krijgen dat ook is gebruikt in overheidsbriefings.