Meer dan 8.100 testen positief op coronavirus, waarmee een nieuw Nederlands record wordt gevestigd

By admin

Voor het eerst in Nederland werden op één dag meer dan achtduizend mensen als positief getest op het SARS-CoV-2 coronavirus. Uit vroege gegevens van het RIVM die zaterdag zijn vrijgegeven, bleek dat 8.141 meer met het virus waren besmet, 25 procent meer dan een week geleden en bijna twee procent meer dan het vorige record een dag eerder.

Deze week zijn 45.523 mensen positief getest op de virale infectie, 40 procent meer dan in dezelfde periode een week eerder. De drie steden met de meeste nieuwe besmettingen waren Amsterdam (687), Rotterdam (407) en Den Haag (302). Alle drie vertoonden een stijging van week tot week, met Amsterdam met negen procent, Rotterdam met 4 procent en Den Haag met 37 procent.

In de Nederlandse ziekenhuizen werden nog eens 216 patiënten met Covid-19 opgenomen, waarmee het huidige patiëntentotaal met vier procent is gestegen. Nog eens 28 mensen stierven als gevolg van het virus, waardoor het Nederlandse dodental op 6.737 kwam.

Er werden zaterdag 1.568 patiënten behandeld voor de coronavirusziekte, een stijging van 15 ten opzichte van vrijdag. Het totaal was bijna 32 procent hoger dan een week eerder, blijkt uit gegevens van patiëntencoördinatiebureau LCPS.

Inbegrepen in die groep waren 352 patiënten op de intensive care, een toename van zeven, en 1.216 buiten de ICU, een toename van acht. Nog twee dozijn patiënten werden overgebracht van drukke faciliteiten naar medische centra met minder Covid-patiënten, maar de Nederlandse ziekenhuizen konden de extra werkdruk nog wel aan.

“Het aantal opgenomen Covid-patiënten is de afgelopen 24 uur gestegen, waarbij de ICU proportioneel groter is dan de toename op de afdelingen, net als in de voorgaande dagen. Op dit moment hebben we nog voldoende capaciteit om in Nederland voor patiënten te zorgen; Er zijn nog geen patiënten naar Duitsland verhuisd ”, zegt Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners.

Van de 220.052 mensen die sinds eind februari positief zijn getest op het virus, zijn ten minste 13.783 geïnfecteerde mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19, waaronder 3.797 die op de intensive care werden behandeld. Non-profitorganisatie NICE zei dat 988 van de ICU-patiënten stierven tijdens de behandeling en dat 2227 uiteindelijk uit de ziekenhuiszorg werden ontslagen.