Meer dan 70.000 afspraken maken voor Covid-toegangstests terwijl dierentuinen en theaters opengaan

By Jernst van Waal

Tot nu toe zijn er al meer dan 70.000 afspraken gemaakt voor de gratis sneltesten die toegang geven tot pretparken, dierentuinen, musea en andere evenementenlocaties, vertelt een vertegenwoordiger van Testen Voor Toegang aan het ANP. Bijna de helft van de testafspraken is gemaakt voor dierentuinen, attractieparken en attracties zoals de Keukenhof

Afgelopen weekend lanceerde de regering op beperkte schaal een reeks pilot-evenementen op veel culturele locaties en evenementenlocaties in het land om te zien of ze veilig kunnen worden heropend. Verschillende culturele locaties in het land konden toen mensen verwelkomen die van tevoren een plaats hadden gereserveerd en een negatieve coronavirus-test presenteerden die niet ouder was dan 40 uur.

Tot en met woensdag werden in totaal 32.000 mensen getest op verschillende aangewezen sneltestlocaties in het land. Toegangstests die binnen 40 uur na binnenkomst worden afgelegd, zijn vereist om toegang te krijgen tot de evenementen en attracties.

Dat betekent dat de rest van de gratis testafspraken hoogstwaarschijnlijk werden gemaakt voor evenementen die van vrijdag tot en met zondag open waren. Dit weekend openen Artis, de Keukenhof, vele theaters, zwembaden en andere locaties zoals kleine vergadercentra hun deuren voor bezoekers. Voor de meeste bedrijven is het de eerste keer in vier maanden dat ze gasten mogen accepteren.

“Mensen zijn erg blij om terug te zijn. Op het park is het aangenaam stil en ook het zonnige weer komt goed van pas ”, vertelt een woordvoerder van Artis aan de nieuwslijn. Medewerkers waren ook opgetogen om mensen te zien ronddwalen in de dierentuin in het stadscentrum. “Ze hunkerden er echt naar en deden er alles aan om het park weer zo mooi mogelijk te maken.”

Wie een evenement of locatie wil bijwonen, kan via de website testenvoortoegang.nl een gratis afspraak maken voor een snelle coronavirus test. Het negatieve testresultaat wordt vervolgens binnen de CoronaCheck-app omgezet in een QR-code en bij de ingang van de evenementenlocatie gescand.

Volgens cijfers die de overheid eerder heeft aangeleverd, waren er bijna 100.000 plekken beschikbaar voor mensen die wilden deelnemen aan verschillende pilot-evenementen, wat betekent dat 70% van de plekken al is geboekt.