Site pictogram Financieel.com

Meer dan 300.000 beveiligingscamera’s geregistreerd in database van de Nederlandse politie

Meer dan 300.000 beveiligingscamera’s geregistreerd in database van de Nederlandse politie

De Nederlandse politiedatabase “Camera in Beeld” bevat ruim 314.000 geregistreerde beveiligingscamera’s van bedrijven, burgers en de overheid, zo blijkt uit politiecijfers van NU.nl. Met deze database kan de politie videobeelden van deze camera’s opvragen om snel verdachten te kunnen identificeren wanneer een ernstig misdrijf is gepleegd.

Het merendeel van de geregistreerde camera’s in de database, ruim 236.000, is afkomstig van bedrijven, terwijl burgers 55.000 camera’s hebben geregistreerd en de overheid bijna 23.000 camera’s heeft, meestal langs de openbare weg. De afgelopen jaren is het aantal aangemelde camera’s gestaag gegroeid. Iedereen met een beveiligingscamera kan meedoen aan het programma.

De politie heeft alleen toegang tot beelden van camera’s wanneer ze ernstige misdrijven onderzoeken, legt Karel Engelenhover, de projectmanager van “Camera in Beeld”, uit. Het gaat dan om incidenten met moord, vermissing, verkrachting of beroving. “Niet voor doorgesneden banden”, zegt hij tegen Nu.nl.

Naast het helpen bij het oplossen van misdrijven, levert de database een aanzienlijke tijdsbesparing op voor de politie. Agenten kunnen rechtstreeks contact opnemen met mensen die in het systeem zijn geregistreerd om de beelden op te vragen, in plaats van bij iedereen aan te kloppen om mogelijke camerabeelden op te vragen die nuttig kunnen zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Een ander voordeel voor de politie is dat deelnemers aan dit vrijwilligersprogramma niet gedwongen worden mee te werken, waardoor het risico op onrechtmatige bewijsverkrijging door de politie wordt voorkomen.

Hoewel “Camera in Beeld” werd geprezen om zijn bruikbaarheid bij het oplossen van misdaden, waren er zorgen dat de camera’s de wet zouden overtreden door video op te nemen van openbare plaatsen en de politie gemakkelijk toegang te geven tot de beelden. Lotte Houwing, een vertegenwoordiger van de privacyorganisatie Bits of Freedom, betoogde dat het mensen en bedrijven verboden is openbare ruimtes te filmen, maar dat het een veel voorkomend verschijnsel is.

“Zo heeft de politie toegang tot allerlei illegaal verkregen materiaal”, zegt ze tegen Nu.nl. Ze zei ook dat ze vreest dat deze camera’s kunnen worden gebruikt als “onderdeel van een extralegale infrastructuur voor politietoezicht”.

De politie beweert dat het programma vrijwillig is en alleen toegang heeft tot camerabeelden wanneer ze ernstige misdrijven onderzoeken.

Mobiele versie afsluiten