Meer dan 22.000 coronavirusinfecties als gemiddelde nadert mogelijke piek; ICU totaal stijgt 5%

By Jernst van Waal

In Nederland zijn tussen vrijdag en zaterdagochtend nog eens 22.089 positieve coronavirus-tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse ruwe data-update van het RIVM. Dat verhoogde het zevendaags voortschrijdend gemiddelde tot 22.332, ongeveer 130 onder het record dat vier dagen eerder was gevestigd.

Het voortschrijdend gemiddelde lag zo’n 12 procent hoger dan een week geleden. Dat stijgingspercentage is sinds zondag afgenomen, na weken waarin het tussen de 30 en 60 procent lag. Het vertragende groeitempo suggereert de mogelijkheid dat de komende dagen een piekgemiddeld aantal besmettingen wordt bereikt.

Er zijn echter nieuwe zorgen over de Omicron-coronavirusvariant, die deze week ook in België werd ontdekt, en sommige virologen speculeren dat deze al in Nederland is. De nieuwe mutatie van het virus wordt toegeschreven aan een sterke stijging van infecties in verschillende landen in zuidelijk Afrika.

Twee vliegtuigen uit Zuid-Afrika zijn vrijdag geland kort nadat Nederland een verbod had ingesteld op passagiersvliegtuigen uit de regio. De 600 passagiers aan boord werden in quarantaine geplaatst, waarbij tien procent positief testte op de besmetting met het coronavirus.

Toch daalde het percentage mensen dat positief testte op de besmetting met het coronavirus licht. Bij ongeveer 21,8 procent van degenen die tussen 19 en 25 november door de GGD werden getest, werd de infectie vastgesteld. Dat cijfer piekte korte tijd eerder op een record van 22,5 procent. Een recordgemiddelde van 93.800 mensen werden in die periode elk van de zeven dagen getest.

Intensive care-afdelingen in Nederland behandelden zaterdagmiddag 555 mensen met Covid-19, het meeste sinds 26 mei. Het was een stijging van 27 op een dag, rekening houdend met nieuwe opnames, ontslagen en sterfgevallen. Om de kans op het bereiken van een Code Black-scenario op de intensive care, waarbij behoeftige patiënten kunnen worden afgewezen ten gunste van behandeling van andere patiënten, tegen te gaan, is een groot deel van de geplande zorg geannuleerd. Daarnaast is militair personeel gevraagd om te assisteren waar nodig.

Er waren 2.069 andere Covid-19-patiënten in de reguliere zorg, een nettodaling van één. Dat bracht het gecombineerde patiëntentotaal op 2.624. Het totaal was 18 procent hoger dan een week geleden. Een vergelijkbare stijging zou het cijfer op 3.110 brengen.

Ziekenhuizen hebben de afgelopen 24 uur 405 mensen opgenomen met de ziekte coronavirus, een relatief hoog aantal, inclusief 51 mensen die rechtstreeks naar een IC zijn gestuurd. De ziekenhuizen hebben de afgelopen week 2.436 patiënten met Covid-19 opgenomen, waaronder 313 die naar de intensive care zijn gestuurd. Beide cijfers liggen zo’n 20 procent hoger dan een week geleden.