Meer dan 10.200 positieve coronavirus-tests duwen weektotaal voorbij 63.100

By Jernst van Waal

Uit gegevens van het RIVM die zondag zijn vrijgegeven, bleek dat nog eens 10.211 mensen positief testten op een uitvinding van het SARS-CoV-2 coronavirus. Sinds het begin van de week zijn er 63.131 nieuwe positieve testresultaten door het RIVM bekendgemaakt. Dat totaal was bijna 9.500 meer dan vorige week, goed voor een stijging van 17,5 procent.

De telling van zondag was ook 25 procent hoger dan afgelopen zondag en vestigde een nieuw record voor de meeste infecties die op één dag werden gemeld. Het was pas de tweede keer sinds het begin van de crisis dat er meer dan 10 duizend positieve tests werden onthuld, de eerste keer op vrijdag. In het cijfer waren echter ook gegevens opgenomen die ontbraken uit de informatievrijgave van zaterdag, die uren vertraging opliep door IT-problemen bij GGD. Het ministerie van Volksgezondheid suggereerde dat een nauwkeuriger beeld werd gevormd door het daggemiddelde voor zaterdag en zondag, of 9.440.

Het aantal nieuw besmette Amsterdammers (831) is op zondag met ruim 14 procent gestegen ten opzichte van een week eerder. De Rotterdamse cijfers waren met 628 vrijwel vlak, terwijl Den Haag een stijging van 18 procent liet zien tot 408. De drie steden meldden meer nieuwe besmettingen dan waar ook in Nederland.

Kunnen er meer sociale beperkingen komen?

Hoewel het wekelijkse stijgingspercentage tekenen van vertraging vertoont, is niet duidelijk gemaakt of dat voldoet aan de verwachtingen van de Nederlandse overheid. Kabinetsleden en RIVM-leider Jaap van Dissel zouden zondag bijeenkomen in de woning van de minister-president, waarbij het kabinet maandag werd geïnformeerd door het Outbreak Management Team.

Maandag- of dinsdagavond zou een persconferentie op landelijke televisie kunnen volgen.

Minister-president Mark Rutte had vrijdag niet alleen zijn bezorgdheid uitgesproken over het aantal besmettingen, maar ook over het percentage positieve tests en de landelijke en regionale besmettingscijfers per hoofd van de bevolking. Hij zei dat alle opties nog op tafel lagen, inclusief een strakkere lockdown dan de gedeeltelijke lockdown die op 14 oktober werd geïmplementeerd.

Deze week werden bijna 300 Covid-19-sterfgevallen gemeld; Ziekenhuis totaal stijgt, maar ICU totaal daalt

Het RIVM meldde ook dat Covid-19 de oorzaak was van nog eens 27 doden. Dat bracht het weektotaal op 295, of ongeveer 42 gemiddeld per dag. De dood van 7.046 inwoners van Nederland is definitief veroorzaakt door Covid-19.

Er waren minstens 191 nieuwe Covid-19-ziekenhuisopnames van zaterdagmiddag tot en met zondagmiddag, de laagste in minstens 11 dagen en mogelijk langer, op basis van gegevens van het patiëntencoördinatiekantoor LCPS. Sinds zaterdag zijn zo’n 28 mensen op de intensive care geplaatst.

Het leidde tot een algehele toename van het totaal aantal coronaviruspatiënten, dat met 30 steeg tot 2.145. Dat cijfer was 30 procent hoger dan afgelopen zondag. De LCPS zei dat 1.657 patiënten werden behandeld buiten de intensive care, een stijging van 43.

Het aantal Covid-19-patiënten op de IC is voor het eerst sinds 10 oktober gedaald. Er waren zondag 488 van dergelijke patiënten op de intensive care, een afname van 13. Het aantal coronaviruspatiënten was echter nog steeds in de minderheid, van wie er 419 de ICU.

Die cijfers waren inclusief de twee covidpatiënten die van Nederland naar Duitsland waren overgebracht. Dertig patiënten werden zaterdag laat en zondag vroeg uit drukke Nederlandse ziekenhuizen overgebracht naar minder drukke medische voorzieningen in Nederland, aldus de LCPS.

Ten minste 14.453 bewoners werden sinds eind februari in ziekenhuizen behandeld voor Covid-19, en meer dan een vierde van hen, 4.169, had zorg nodig op een IC. Ongeveer 1.060 van die patiënten stierven op de intensive care en 2.313 van de IC-patiënten werden uiteindelijk ontslagen.

Tot op heden zijn 291.254 mensen positief getest op de virale infectie.