FINANCIEEL.com

Meer dan 10.000 zijn van plan om Avast aan te klagen wegens claims op het verkopen van gegevens

Meer dan 10.000 zijn van plan om Avast aan te klagen wegens claims op het verkopen van gegevens

Ruim 10.000 inwoners van Nederland hebben zich aangemeld voor een rechtszaak tegen beveiligingsbedrijf Avast, bekend van zijn virusscanners. Volgens Consumers United in Court (CUIC) gebruikte Avast jarenlang zijn virusscanners om in het geheim gebruikersgegevens te verzamelen en verkocht de privacygevoelige gegevens vervolgens voor miljoenen aan grote bedrijven. De stichting wil bijna 10 miljoen euro schadevergoeding voor Nederlandse consumenten, meldt het AD.

Ruim 435 miljoen gebruikers, waaronder 5 miljoen inwoners van Nederland, hadden de afgelopen jaren antivirussoftware van Avast op hun telefoon of computer geïnstalleerd. Tussen mei 2015 en januari 2020 verdiende Avast miljoenen door deze virusscanners te gebruiken om gebruikersgegevens te verzamelen – inclusief Google-zoekopdrachten, GPS-coördinaten, bezoeken aan pornosites, online aankopen en zoekgeschiedenis – en verkocht deze aan bedrijven als Google, Microsoft, Yelp en Pepsi via haar dochteronderneming Jumpshot, volgens de claim.

De CUIC Foundation en de burgerrechtenorganisatie Privacy First bereiden nu een civiele zaak voor tegen de Tsjechische antivirusgigant. Ze nodigden Avast onlangs uit om te praten over “een minnelijke oplossing”, maar de uitnodiging “had niet het gewenste resultaat”. Meer dan 10.000 inwoners van Nederland hebben zich tot nu toe bij de massaclaim aangesloten. CUIC wil een schadevergoeding tussen de 800 en 1.100 euro per getroffen gebruiker.

“Het is bizar dat Avast, een bedrijf dat staat voor online veiligheid, collectief misbruik heeft gemaakt van ons vertrouwen”, zegt een woordvoerder van CUIC tegen het AD. “Het is een omgekeerde wereld. Je installeert een antivirusprogramma om je pc te beschermen en je krijgt er spionage voor terug. We beschouwen dit als een groot schandaal.”

Elke inwoner van Nehtelran die tussen 2015 en 2020 een Avast-virusfilter of browserextensie op zijn laptop, computer, telefoon of tablet had, kan hier gratis deelnemen aan de massaclaim. De Amsterdamse procesfinancier Omni Bridgeway sponsort de rechtszaak. Het bedrijf krijgt 10 tot 25 procent van de eventuele schadevergoeding die uit de zaak voortvloeit.

CUIC drong er bij inwoners van Nederland op aan zich bij de rechtszaak aan te sluiten en zei dat hoe meer mensen zich aanmelden, hoe groter de kans dat Avast daadwerkelijk een vergoeding moet betalen. “Je mag niet wegkomen met dit soort praktijken waarbij bewust geld is verdiend aan privacyschendingen. Mensen hebben geen idee dat Avast hun gegevens heeft verkocht of waarvoor ze nu worden gebruikt. Daarvoor is een ‘sorry’ niet genoeg. Anders verandert er niets.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert