FINANCIEEL.com

Mark Rutte’s ongekende stempel op de Nederlandse politiek als langst zittende premier

Mark Rutte’s ongekende stempel op de Nederlandse politiek als langst zittende premier

Met de aankondiging van waarnemend premier Mark Rutte dat hij de landelijke politiek gaat verlaten, komt er een einde aan een tijdperk. Hij is bijna 13 jaar de Nederlandse politieke leider geweest vanuit zijn kantoor in het Torentje en werd daarmee de langstzittende premier van Nederland.

Zijn tijd als premier was tumultueus. Op het Europese toneel toonde Rutte zich steeds meer een belangrijke speler en staatsman, maar thuis in Den Haag is de afkeer van de VVD-leider de laatste tijd gegroeid.

Rutte begon na jaren in de oppositie als minister-president van een kabinet waar “rechts in Nederland echt zijn vingers bij af kan likken”, zoals hij het zelf omschreef. Maar hij toonde zich een uiterst flexibele politicus die van links naar rechts en van zeer conservatief tot zeer progressief kon regeren. De VVD’er werd geroemd om zijn pragmatisme, maar kreeg vooral in zijn latere jaren als premier ook enorme kritiek.

In Europa wist Rutte vaak meningsverschillen te overbruggen, al zette hij zich ook soms op de hielen tegenover andere leiders van de Europese Unie, vooral als het ging om het op orde krijgen van de financiën.

Rutte noemt de aanslag op vlucht MH17 van Malaysia Airlines doorgaans een bepalend moment in zijn tijd als premier. Onder de 298 doden waren 193 Nederlanders. Nadat zijn eerste kabinet, een minderheidskabinet met steun van de PVV, was gevallen over bezuinigingsmaatregelen, hield zijn tweede kabinet met de PvdA de touwtjes in handen om uit de financiële crisis te komen. Zijn laatste twee kabinetten stonden niet alleen in het teken van de stikstofcrisis en de protesten die daarmee gepaard gingen, maar ook door de pandemie van het coronavirus. In die crisis kondigde zijn kabinet verregaande maatregelen aan en sprak Rutte de mensen rechtstreeks toe in twee adressen direct vanuit het Torentje.

Naast kleine schermutselingen en grote schandalen rond de afschaffing van de dividendbelasting, het fraudebeleid en het schandaal rond de onthulling van betalingen van het ministerie van Justitie aan een vermeende drugshandelaar, boekten de kabinetten van Rutte ook grote successen. Het pensioenstelsel wordt hervormd en de Tweede Kamer heeft vorige week een ongekend klimaatpakket aangenomen.

Het historische besluit om te stoppen met het winnen van natuurlijk materiaal in Groningen werd genomen door zijn derde kabinet, hoewel zijn kabinetten ervan werden beschuldigd de winning tot het maximaal toegestane niveau te hebben gedreven, ondanks bezorgdheid over de veiligheid van bewoners die lange tijd werden geteisterd door door de mens veroorzaakte aardbevingen. De laatste anderhalf jaar van het premierschap van Rutte stond vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne. Nederland liep voorop bij de steun aan het Oekraïense leger en de regering.

Zeker in de beginjaren leken allerlei problemen van de goedlachse VVD-leider af te glijden, wat hem de bijnaam ‘Teflon Mark’ opleverde. De 50PLUS-factie had zelfs ooit een braadpan met antiaanbaklaag hangen. Maar later bleven er steeds meer zaken bij Rutte hangen. Zijn derde kabinet viel om het kinderopvangtoeslagschandaal, maar de VVD ging in een vierde kabinet met dezelfde partijen verder. Dat volgde op een chaotisch proces van coalitievorming dat een jaar duurde. Rutte’s eigen rol bij het stimuleren van de Groningse gaswinning werd ook specifiek genoemd in de parlementaire enquête naar de kwestie. Uit het onderzoek bleek dat hij niet genoeg deed om de Groningers te beschermen.

Na de verkiezingen in 2021 bleek uit de verkenning voorafgaand aan het formatieproces dat Rutte had gesproken over toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, terwijl de minister-president dit ontkende. In de Tweede Kamer ontstond het gevoel dat Rutte Omtzigt – een uiterst kritische parlementariër – uit de Tweede Kamer wilde laten promoveren. Hij kreeg een motie van afkeuring, gesteund door bijna de voltallige Tweede Kamer. En de hele oppositie steunde een motie van wantrouwen tegen hem.

Nooit eerder bengelde het lot van een premier zo nadrukkelijk als in dat befaamde 1 april-debat. Maar coalitiepartijen wezen de afgelopen dagen ook heel specifiek op zijn rol in de laatste kabinetscrisis. Het vierde kabinet van Rutte viel over het migratiebeleid. Veel oppositiepartijen willen al lang dat er een einde komt aan het Ruttetijdperk.

De vertrekkende premier zal een gat slaan als hij van het politieke toneel verdwijnt. De VVD heeft niet direct een opvolger klaarliggen. En bijna 13 jaar lang was Rutte het gezicht van de landelijke politiek in Den Haag.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert