FINANCIEEL.com

Mark Rutte de koploper in de race om het NAVO-leiderschap

Mark Rutte de koploper in de race om het NAVO-leiderschap

Mark Rutte ligt momenteel aan de leiding in de race om Jens Stoltenburg volgend jaar op te volgen als leider van de NAVO, zo melden bronnen aan Bloomberg.

De vertrekkende Nederlandse premier is de andere twee kandidaten voorbijgegaan: de Estse premier Kaja Kallas en de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins. En hoewel er nog andere kandidaten naar voren kunnen komen, heeft Rutte volgens de bronnen van Bloomberg al de steun van veel bondgenoten.

Na de val van zijn vierde kabinet maakte Rutte bekend dat hij zich niet meer kandidaat zou stellen voor premier of leider van zijn partij, de VVD. Hij zou de Nederlandse politiek voor een tijdje verlaten na dertien jaar premier te zijn geweest – de langst zittende periode in de Nederlandse geschiedenis.

Stoltenberg, die sinds 2014 de NAVO leidt, zal in oktober 2024 aftreden. Dat kan een krappe deadline zijn voor Rutte als hij zijn huidige periode als aftredend Nederlands premier wil afmaken voordat hij aan zijn nieuwe baan begint.

Vandaag zijn de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Zodra de resultaten binnen zijn, zullen de partijen beginnen te onderhandelen om een ​​regeringscoalitie te vormen. De vorige regeringsformatie duurde bijna 11 maanden na de verkiezingen van 17 maart 2021. Op 10 januari 2022 werd het kabinet Rutte IV beëdigd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert