Manager van de Groningse Nike-winkel ontslagen wegens racisme, beschuldigingen van seksuele intimidatie

By Jernst van Waal

De manager van een Nike Factory Store in Groningen werd ontslagen nadat meerdere medewerkers naar voren kwamen en hem beschuldigden van racisme, seksuele intimidatie en het creëren van een angstcultuur. Zes medewerkers en oud-medewerkers van de winkel vertelden Dagblad van het Noorden dat ze het hoofdkantoor van Nike over deze problemen hebben geïnformeerd, maar er is niets gebeurd. Nike heeft de winkelmanager donderdag ontslagen, meldt RTV Noord.

De zes medewerkers en oud-medewerkers vertelden hun verhaal aan Dagblad van het Noorden. “In vier korte weken ben ik persoonlijk getuige van grof racisme, seksisme en discriminatie van mijn directe leidinggevende, de winkelmanager,” zei Laura, die als manager in de winkel werkte maar vorige maand stopte, tegen de krant. Vijf anderen bevestigden haar account, van wie er drie nog in de winkel werken.

Het racisme begon op haar eerste dag, toen ze de opdracht kreeg om klanten met een donkere huid extra goed in de gaten te houden, zei Laura. “Tijdens de rondleiding door de winkel legde de manager uit dat stereotypen niet uit het niets komen. Volgens hem stelen vooral zwarte en bruine mensen dingen. Hij demonstreerde zelfs dat beleid door een zwarte man onnodig lang in de winkel te volgen. tijdens de tour, ‘zei ze. De medewerkers kregen ook de opdracht om op elkaar te letten.

Nathalie werkte ook als manager bij de fabriekswinkel, tot ze eind oktober stopte. De winkelmanager zei dat ze de tas van een collega moest controleren en beschuldigde hen van diefstal. Ze weigerde. “Toen werd hij erg boos op me. Ik moest constant mijn personeel bespioneren.” Toen ze weigerde, ‘pestte hij me structureel en langdurig’.

Nathalie en Laura schreven na hun vertrek allebei brieven naar het hoofdkantoor van Nike. Net als Marloes. Na haar brief werd ze uitgenodigd voor een gesprek. “Ze veegden al mijn bezwaren weg en wilden geen actie ondernemen tegen de manager.” Niets is veranderd. De beschreven situaties deden zich deze week nog voor, bevestigen de drie medewerkers die nog in de winkel werken.

“We worden constant gebeld als er een zwart gezin binnenkomt. De manager eist dat we ze strikt opvolgen, zelfs als het gezin niets raars doet en alleen winkelt zoals iedereen”, zei een huidige medewerker tegen de krant. Een ander zei: “We gaven gezichtsmaskers altijd gratis weg. Omdat, volgens de manager, bepaalde etnische groepen alleen voor de gratis maskers kwamen, moesten we daarmee stoppen.”

Ook twee voormalige medewerkers spraken over seksuele intimidatie. “Hij zat vaak achter de schermen te gluren naar beelden van vrouwelijke werknemers die dozen uitpakten. Zelf betrapte ik hem er zelf op dat hij een paar keer stiekem naar me keek”, zei Nathalie. Hij zei ooit tegen Nathalie en een vrouwelijke collega dat ze korte jurken moesten aantrekken om hem te laten zien. ‘Dat gebeurde onder dwang. We wilden het niet, maar omdat hij erop stond, trokken we de jurken aan en lieten ze ze zien in zijn kantoor. Hij vroeg waarom ik er nog steeds mijn legging onder droeg. Ik zou er veel beter uitzien zonder.’

Het feit dat Nike niet tussenbeide kwam, gaf het personeel het gevoel dat het hoofdkantoor de problemen negeerde en ervoor koos om alleen de manager te steunen. “De staf is erg gestrest. Er is helemaal geen vertrouwen. We hebben een geweldig team en zijn tot geweldige dingen in staat, maar deze manager maakt alles kapot. Dit kan niet de manier zijn waarop Nike werkt, toch?”

Dagblad van het Noorden probeerde contact op te nemen met Nike voor een verklaring, het hoofdkantoor meerdere keren gebeld en meerdere e-mails gestuurd, maar kreeg geen reactie. Donderdag meldde RTV Noord dat de manager was ontslagen.