FINANCIEEL.com

Man gearresteerd in 2003 moord op transgender sekswerker uit Ecuador

Man gearresteerd in 2003 moord op transgender sekswerker uit Ecuador

De politie heeft vorige week een 42-jarige Amsterdamse man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Jody, een 34-jarige vrouw die in 2003 werd vermoord. De politie kwam de verdachte op het spoor na een nieuw DNA-onderzoek, de politie maandag bekend gemaakt. De man is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot de verdachte nog 14 dagen vast te houden in verband met de dood van de transgender sekswerker.

Op 23 juni 2003 werd het lichaam van Jody gevonden in de bosjes van het Sportpark Spieringhorn aan de Seineweg in Amsterdam Nieuw-West. Zij was een transgendervrouw uit Ecuador die illegaal in Nederland verbleef. Ze had meerdere verwondingen en bleek te zijn overleden door wurging. Op dat moment werd er geen verdachte aangehouden voor haar dood.

In 2014 heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA-onderzoek uitgevoerd naar de sporen die zijn aangetroffen op de plaats delict, op Jody’s lichaam en in de buurt daarvan. Het onderzoek negen jaar geleden leverde niets op. Dankzij nieuwe technieken en DNA-onderzoek naar familierelaties is onlangs vastgesteld dat ter plaatse gevonden DNA toebehoort aan de aangehouden verdachte. Bij het DNA-onderzoek worden DNA-profielen vergeleken om te bepalen of personen mogelijk familie van elkaar zijn.

De politie noemde de DNA-match “een enorme doorbraak”, maar zegt nog steeds op zoek te zijn naar mensen die meer informatie hebben over de zaak. Jody was sekswerker en werkte waarschijnlijk op de avond van zondag 22 juni 2003 in de buurt van het terrein van voetbalclub FC Turkiyemspor. De club was gevestigd op het sportterrein, maar ging zes jaar na de moord failliet.

“Misschien zijn er bezoekers van die vereniging die rond die tijd iets hebben gezien of gehoord dat hiermee te maken kan hebben”, aldus de politie in een openbare oproep.

Bovendien werd op de plaats delict een Victorinox-uitbeenmes gevonden, wat de politie opviel omdat ze zeggen dat het eerder bij een slager dan in een keuken wordt gevonden. Naast bloedresten van het slachtoffer is er ook bloed van dieren op het mes aangetroffen. Het gaat om bloedresten van een koe en een lam, “maar opvallend genoeg niet van een varken. De rechercheurs houden er dan ook rekening mee dat het mes is gebruikt voor halal slachten. Dit zegt mogelijk iets over de oorspronkelijke eigenaar van dit mes.”

De politie heeft een foto van het type mes op haar website gedeeld.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert