FINANCIEEL.com

Man aangehouden wegens antisemitische leuzen geprojecteerd in Capelle aan den IJssel

Man aangehouden wegens antisemitische leuzen geprojecteerd in Capelle aan den IJssel

Een 30-jarige man uit Gouda is donderdagavond aangehouden in Capelle aan den IJssel na het laserprojecteren van antisemitische teksten op een gebouw, maakt de politie vrijdag bekend.

Bij de politie kwamen donderdag omstreeks 23.00 uur meerdere meldingen binnen over een met een blauwe laser geprojecteerde tekst op een wit kantoorgebouw op bedrijventerrein Rivium in de gemeente Capelle aan den IJssel, gelegen in de metropoolregio Rotterdam.

Een video die op Twitter is geplaatst, toont de slogan “Joden runden de slavernij, blanken schaften het af”, wat zich vertaalt naar “Joden runden de slavernij, blanken schaften het af”.

De tekst op het gebouw gebruikte taal die voorheen werd geassocieerd met blanke suprematie en extreemrechts nationalisme, door de Joden de schuld te geven van alle slavernij in het verleden en ten onrechte te beweren dat blanken niet verbonden waren met het verleden van slavernij. Koning Willem-Alexander bood vorige week formeel zijn excuses aan voor de Nederlandse historische banden met de slavenhandel.https://twitter.com/maassen_agnes/status/1677195815117283328

Na een onderzoek om de waarschijnlijke richting van de projectie te bepalen, vonden politieagenten een man in de buurt met de benodigde projectieapparatuur. De 30-jarige man is aangehouden op verdenking van discriminatie en aanzetten tot haat.

De man zit nog vast in een politiecel en zal vrijdag worden verhoord.

Agnes Maassen, voorzitter van de Rotterdamse partij D66, bestempelde de tekst op Twitter als “weerzinwekkend”. “Het is belangrijk dat de daders snel worden geïdentificeerd. Ik ben van plan dit in de raad aan te kaarten met schriftelijke vragen”, schreef ze.

Op de Erasmusbrug in Rotterdam werd al een laserprojector gebruikt om haatzaaiende uitlatingen en discriminerende uitlatingen weer te geven tijdens het op de televisie uitgezonden aftellen van oudejaarsavond. In februari werden kortstondige racistische teksten op het Eindhovense stadhuis geprojecteerd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert