FINANCIEEL.com

Linkse partijen PvdA en GroenLinks stemmen voor de verkiezingen in november

Linkse partijen PvdA en GroenLinks stemmen voor de verkiezingen in november

De Nederlandse Partij van de Arbeid, PvdA, en de linkse GroenLinks-collega’s, GroenLinks, zullen in november als één fractie deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Leden van beide partijen hebben in een referendum hun brede steun uitgesproken voor het indienen van een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk platform.

Bijna 92 ​​procent van de GroenLinks-leden stemde voor samenwerking met PvdA. Ruim 87 procent van de PvdA’ers stemde in met het voorstel, zo maakten de GroenLinks-referendumcommissie en het PvdA-presidium maandag bekend tijdens een bijzondere bijeenkomst in Utrecht. Leden hebben zeven dagen de tijd gehad om te stemmen over het besluit om hun krachten te bundelen voor de verkiezingen van 22 november, net als voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen enkele maanden geleden.

Er werd steun verwacht van de twee partijen om samen te blijven werken, maar er was een schok en enthousiasme bij de massale stemming voor het verenigen van de twee partijen waar PvdA- en GroenLinks-leden zich in Utrecht hadden verzameld. De politieke partijen kijken nu vooruit naar de verkiezingscampagne. Beide linkse oppositiepartijen werken al langer samen, maar het einde van het vierde kabinet van premier Mark Rutte zette hun plannen in een stroomversnelling.

Wie de leider van de gezamenlijke partij wordt, is nog niet bekend. De namen van enkele prominente PvdA-politici doen de ronde, onder wie eurocommissaris Frans Timmermans en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Zowel GroenLinks-leider Jesse Klaver als PvdA-leider Attje Kuiken lieten weten direct na de val van het kabinet samen de verkiezingscampagne in te willen gaan. De twee leiders zeiden dat ze hun krachten willen bundelen in een gefragmenteerd politiek landschap. Geen van beiden heeft gespeculeerd over wie de partijleider zou kunnen zijn als hun leden vóór de verkiezingen zouden stemmen om één factie op te richten. Wel maakte Klaver vorige week bekend dat hij lid is geworden van de PvdA.

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent stond even stil bij de tegenstanders, die ze ‘betrokken en loyaal’ noemde. Ze zei maandag: “Ik zie het als onze taak om uw zorgen weg te nemen.”

Zelfs als leden van de twee partijen groen licht geven, betekent dit niet dat beide partijen zullen fuseren. Ze blijven als twee partijen, maar met één fractie in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer, de Eerste Kamer, drongen beide partijen door om in mei na de Provinciale Statenverkiezingen één fractie te vormen. Die groep wordt geleid door GroenLinks-senator Paul Rosenmöller.

Toen de aanhangers van beide partijen vorig jaar mochten stemmen over de fusie in de Eerste Kamer, kreeg het voorstel brede steun bij beide partijen. Op een PvdA-congres gaf zo’n 77 procent zijn goedkeuring, terwijl 80 procent achter de fusie van de Eerste Kamer bij GroenLinks stond.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert