Limburg grootste Covid hotspot van West-Europa

By Jernst van Waal

Limburg had de meeste gevallen van coronavirus in West-Europa. In de provincie testten de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief. Dat komt neer op 2.012 gevallen per 100.000 inwoners of één op 50 Limburgers. Het is ook een record voor Nederland – de meest positieve tests in een provincie sinds het begin van deze epidemie.

Limburg en de elf andere Nederlandse provincies bleven zoals verwacht op het hoogste waarschuwingsniveau. Net als vorige week staan ​​ze donkerrood op de Europese coronaviruskaart. De kaart wordt elke donderdag bepaald door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De kaart toont in totaal 212 regio’s. Limburg en zestien andere regio’s hebben ruim 2.000 besmettingen per 100.000 inwoners.

De meeste besmettingen vinden plaats in Midden-Europa. In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg testten tussen 8 en 21 november 3.237 mensen per 100.000 inwoners positief. Opper-Oostenrijk komt op de tweede plaats. Andere landen met veel positieve tests zijn Slowakije, Tsjechië, Slovenië en Kroatië.

Ook in andere Europese landen neemt het aantal bevestigde besmettingen toe. Sardinië was vorige week de laatste regio in heel Europa die groen was, het laagste waarschuwingsniveau, maar ging nu naar oranje.