Financieel.com

Leveringen van AstraZeneca-vaccins tot en met juni waarschijnlijk 50% lager dan gedacht: rapport

AstraZeneca zal waarschijnlijk minder dan de helft van de Covid-19 vaccindoses leveren die het in het tweede kwartaal aan Europa zou moeten leveren, meldde Reuters op basis van een interview met functionarissen van de Europese Unie. Het nieuws brak tijdens een persconferentie met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, slechts enkele minuten voordat De Jonge zei dat hij in het tweede kwartaal van het jaar een stijging van de vaccinleveringen aan Nederland en Europa verwachtte.

Het tekort betekent dat het bedrijf van april tot juni “minder dan 90 miljoen doses” aan de EU zal leveren, vertelde de bron aan Reuters. Dat komt neer op 3,5 miljoen voor Nederland, ver onder de 6,8 miljoen die De Jonge zei dat het parlement op 2 februari in een brief zou ontvangen.

“Het halveren van de levering zal erg moeilijk worden”, aldus De Jonge. Nog maar een uur eerder had De Jonge gezegd dat met een substantiële toename van de vaccinafleveringen, Nederland alle medisch kwetsbare mensen vóór de zomer en een groot deel van de volwassen bevolking in de herfst zou kunnen vaccineren.

Later tijdens de persconferentie riep De Jonge AstraZeneca uit als een gecompliceerde organisatie waardoor het lastig was om afspraken vast te leggen. “De veranderingen gebeuren eens in de 3, 4 dagen. Je wordt er gek van”, zei hij.

“Minder bevallingen betekent minder vaccinaties”, zegt De Jonge. “In totaal hebben we 84,5 miljoen vaccins besteld. Zelfs als een paar leveringen worden geannuleerd, kunnen we nog een heel eind komen. Maar door de leveringen te halveren, wordt het aanzienlijk teruggedrongen”, zegt hij.

De verlaging is opnieuw een tegenvaller voor het vaccinatieprogramma van Nederland en de Europese Unie, waarbij Nederland maandag de tweede aanzienlijke leveringsvertraging in een maand van AstraZeneca erkent. Het bedrijf zou naar verwachting ongeveer 40 miljoen doses aan de EU leveren tijdens het eerste kwartaal, dat op 31 maart afloopt, ondanks Europese toezeggingen om 90 miljoen te verkrijgen. Dat was in lijn met de bijgewerkte voorspelling die De Jonge eerder deze maand gaf.

Een woordvoerder van het bedrijf zei dat het “ongelooflijk hard werkte om de productiviteit van onze toeleveringsketen in de EU te verhogen, en al het mogelijke deed om gebruik te maken van onze wereldwijde toeleveringsketen, we hopen dat we onze leveringen dichter bij elkaar kunnen brengen. met de koopovereenkomst. “

Het door AstraZeneca ontwikkelde vaccin met de Universiteit van Oxford was een vroege favoriet van De Jonge, die in 2020 snel onderhandelingen met het bedrijf begon over de aankoop van vaccindoses, een deal die later werd overgenomen door de Europese Commissie. De Jonge ontwikkelde de eerste versie van de Nederlandse vaccinstrategie rond vroege goedkeuring voor de AstraZeneca-kandidaat, hoewel het de derde werd die werd goedgekeurd voor gebruik op de Europese markt.

Exit mobile version