Lange wachtrijen als website opnieuw dokters laat zien met overgebleven Covid-vaccindoses

By Jernst van Waal

Door de grote vraag naar boostervaccins is de website prullenbakvaccine.nl weer in populariteit gestegen. De website laat gebruikers zien die een Covid-19-vaccin willen als een dokterspraktijk in hun gebied overgebleven vaccindoses heeft die anders verloren zouden gaan. Woensdagavond stonden honderd mensen voor de deur van een Haagse huisartsenpost voor eventuele overgebleven vaccins tegen het coronavirus, zegt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie in het Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van de website.

Een groep artsen maakte de website eerder dit jaar bij de start van de vaccinatiecampagne om te voorkomen dat overgebleven vaccins tegen het coronavirus worden weggegooid. De vraag naar de “prullenbakvaccins” is de afgelopen week weer toegenomen. De GGD Amsterdam is een van de organisaties die merkten dat er veel vraag is naar de resterende vaccins, zegt ze.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zo snel mogelijk een Covid-19-boosterinjectie willen. “Het gaat bijvoorbeeld om kwetsbare mensen die nog niet in een leeftijdsgroep vallen die in aanmerking komen voor een booster. Of mensen met een kwetsbare partner. Ook mensen die willen reizen of gewoon beschermd willen worden, zijn op zoek naar een booster shot.” zei ze in een interview.

De website toont een kaart met de praktijken die overgebleven vaccins beschikbaar hebben. Als huisartsen vaccins over hebben, worden ze blauw op de kaart. Mensen kunnen dan in de rij gaan staan, hoewel er geen garantie is dat ze een vaccin krijgen. “De vaccins kunnen op zijn tegen de tijd dat je aankomt”, merkt de site op. Reserveringen zijn niet toegestaan, aangezien de site werkt met medische zorgverleners die de ongebruikte vaccindoses aanbieden op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

De site houdt zich aan het vaccinatieprogramma van de overheid, benadrukt Schijven. “Het is niet zo dat mensen recht hebben op een vaccin. Uiteindelijk is het aan de huisarts in overleg met de persoon. We proberen alleen te voorkomen dat overgebleven vaccins in de prullenbak belanden.”