FINANCIEEL.com

Laatste peiling heeft VVD, BBB, links blok bovenaan, maar alleen als Kamerlid Omtzigt niet loopt

Laatste peiling heeft VVD, BBB, links blok bovenaan, maar alleen als Kamerlid Omtzigt niet loopt

Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD van demissionair premier Mark Rutte, de boerenbeweging BBB en het linkse blok PvdA/GroenLinks als grootste partijen elk 25 zetels in het parlement halen als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Maar dat is alleen als onafhankelijk parlementslid Pieter Omtzigt niet besluit met zijn eigen partij mee te doen, zei De Hond.

Als Omtzigt voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november een eigen partij opricht, noodzakelijk door het uiteenvallen van het kabinet-Rutte IV eerder deze maand, zou hij met 29 zetels veruit de grootste partij in de Tweede Kamer zijn. Daarna volgen de VVD en PvdA/GroenLinks met respectievelijk 23 en 22 zetels en daarna de BBB met 15 zetels.

Mocht Omtzigt verkiesbaar zijn, dan pakt hij tien zetels van de BBB, drie van PvdA/GroenLinks, drie van de PVV en twee of minder van de andere partijen.

De Hond benadrukte dat de uitslag van de peiling nog verre van zeker is, ten eerste omdat Omtzigt nog niet heeft aangekondigd wat hij gaat doen, en ten tweede omdat de verkiezingscampagne nog moet worden gevoerd. PvdA/GroenLinks, D66 en CDA hebben nog niet eens bekend gemaakt wie hen zal leiden bij de verkiezingen.

De Hond verwacht dat de campagne nog meer invloed zal hebben dan bij eerdere verkiezingen door de vele nieuwe lijsttrekkers en kandidaten voor het premierschap nu Rutte zijn vertrek heeft aangekondigd.

Dat bleek ook uit de poll van deze week. De VVD maakte bekend dat demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgoz kandidaat is om de partij te leiden bij de verkiezingen. Dat, in combinatie met de val van het kabinet anderhalve week geleden, zorgde ervoor dat de VVD in de peilingen vijf zetels verschilde ten opzichte van twee weken geleden.

Met uitzondering van de ChristenUnie dreigen de coalitiepartijen Rutte IV flink te verliezen bij de komende verkiezingen. Zelfs als Omtzigt niet verkiesbaar is en de VVD 25 zetels krijgt, zijn dat er nog steeds negen minder dan de 34 zetels die de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 kreeg. D66 zou 15 zetels terugbrengen naar negen, en het CDA zou acht zetels verliezen en uiteindelijk zeven zetels krijgen als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden. De ChristenUnie verliest één zetel en zakt naar vier.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert