Laatste Nederlandse gemeente zonder coronavirus bevestigt eerste besmette bewoner

By Jernst van Waal

De gemeente Schiermonnikoog, gelegen op het gelijknamige Nederlandse eiland, meldde zondag haar eerste geval van het SARS-CoV-2 coronavirus. Het eiland was de laatste van 355 gemeenten in Nederland zonder besmetting.

De besmetting is niet op tijd bij de GGD gemeld om te worden opgenomen in de gegevens van zondag van het RIVM. De organisatie kondigde met de data 8.184 nieuwe besmettingen in Nederland aan, een dagrecord.

“Schiermonnikoog is de laatste gemeente waar het virus is waargenomen. Helaas is een eilandbewoner positief getest ”, aldus burgemeester Ineke van Gent. “We wensen onze bewoner en het gezin veel sterkte en een spoedig herstel. Ik hoop dat de gevolgen en verdere infecties zeer beperkt zullen zijn.

Een huisarts stelde de diagnose, zei de gemeente zondagmiddag in een verklaring. De lokale afdeling van de GGD Fyslan, GGD Fyslan, deed een bron- en contactonderzoek.

“Ik wil de eilandbewoners en gasten nog eens wijzen op het belang van het naleven van de landelijke restricties die natuurlijk ook op Schiermonnikoog gelden. Houd dus afstand, vermijd drukte en blijf thuis bij gezondheidsklachten ”, aldus Van Gent.