FINANCIEEL.com

Kwartaalcijfers en rentebesluit ECB wekken grote belangstelling op de beurzen

Kwartaalcijfers en rentebesluit ECB wekken grote belangstelling op de beurzen

Beleggers maken zich op voor een week vol kwartaalcijfers van een drietal beursgenoteerde bedrijven. Onder meer zorgtechnologieconcern Philips, olie- en gasconcern Shell en voedingsbedrijf Unilever trekken de boeken open. Beleggers maken zich op voor een week lang kwartaalcijfers van een drietal beursgenoteerde bedrijven. Onder meer zorgtechnologieconcern Philips, olie- en gasbedrijf Shell en voedingsconcern Unilever presenteren hun boeken. Donderdag staat ook een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de agenda.

Bij Philips zullen investeerders aandacht besteden aan de terugroepactie van miljoenen slaapapneu-apparaten waar het bedrijf de afgelopen twee jaar aan heeft gewerkt. Inmiddels is het leeuwendeel van de in totaal 5,5 miljoen toestellen vervangen. Philips heeft voor de campagne honderden miljoenen euro’s opzij gezet. Vorige week meldde het bedrijf dat zo’n 530 Amerikanen letselschadeclaims hadden ingediend op basis van gezondheidsklachten. Toen het zijn resultaten over het eerste kwartaal presenteerde, waren er nog ongeveer 400 zaken bij betrokken.

Shell gaf begin juli al een kleine inkijk in de boeken toen het met een trading update kwam. Hieruit bleek dat het olie- en gasbedrijf in het tweede kwartaal minder olie en gas produceerde dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Shell gaf ook aan dat het verwacht dat de inkomsten uit de handel in gas beduidend lager zullen zijn dan in het eerste kwartaal. Dit komt deels door seizoenseffecten.

Op de Amerikaanse beurzen zullen deze week ook enkele grote technologiebedrijven hun cijfers over het tweede kwartaal publiceren. Deze omvatten Microsoft, Google-moeder Alphabet en het moederbedrijf van Facebook en Instagram Meta Platforms. De bedrijven hebben de afgelopen tijd veel moeite gedaan om kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen te ontwikkelen. Microsoft integreerde bijvoorbeeld AI in zijn Bing-zoekmachine. Google lanceerde toen zijn eigen soortgelijke systeem genaamd Bard.

Naast bedrijfscijfers kijken beleggers en analisten ook vooruit naar het nieuwe rentebesluit van de ECB. ECB-president Christine Lagarde kondigde een maand geleden aan dat de rente verder zou worden verhoogd om de hoge inflatie tegen te gaan. In het rentebesluit van juni werd een verhoging van een kwart procentpunt geëist. Financiële markten verwachten opnieuw een dergelijke beweging.

Recentelijk zijn renteverhogingen echter bekritiseerd door verschillende Europese landen. Volgens critici zouden ze de economie schaden en niet echt bijdragen aan het bestrijden van inflatie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert