FINANCIEEL.com

Kunstenaar Julian Andeweg kan 2 jaar gevangenisstraf krijgen voor verkrachting en aanranding

Kunstenaar Julian Andeweg kan 2 jaar gevangenisstraf krijgen voor verkrachting en aanranding

Het Openbaar Ministerie (OM) adviseerde kunstenaar Julian Andeweg te veroordelen tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk voorwaardelijk. De man staat terecht voor het seksueel misbruiken, verkrachten en mishandelen van zes vrouwen, waaronder het jarenlang misbruiken van zijn vriendin.

De officier van justitie beschreef de zaak rond de 36-jarige artiest woensdag in de rechtbank als een typisch voorbeeld van MeToo, meldt het Parool. “Het gaat hier om seksueel wangedrag, dat de afgelopen jaren in veel omgevingen aan het licht is gekomen. Bedrijven, de overheid, de modewereld, de film- en televisiewereld, maar ook de kunst.”

De vrouwen die Julian Andeweg tussen 2013 en 2018 beschuldigen van verkrachting, aanranding en fysiek misbruik, kwamen vooral naar voren nadat NRC drie jaar geleden berichtte over het wijdverspreide seksueel grensoverschrijdend gedrag van de man. Twintig mannen en vrouwen spraken tegen de krant over verkrachting, aanranding en intimidatie door Andeweg. De advocaat van de man, Peter Plasman, stemde ermee in dat zijn naam in de media gepubliceerd zou worden, aldus NRC.

In de strafeis van de aanklager staat onder meer dat psychologen Andeweg hebben gediagnosticeerd met een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en borderline trekken. Hij heeft zijn emoties en impulsen slecht onder controle, en zijn veelvuldig gebruik van drugs en alcohol verergerde dat, concludeerde de psycholoog. De officier van justitie hield er ook rekening mee dat Andeweg al met therapie was begonnen, meewerkte aan het onderzoek en beweerde te zijn gestopt met gebruiken.

“Toch vindt het OM dat een forse onvoorwaardelijke straf op zijn plaats is”, aldus de officier van justitie. “Deze vrouwen zijn zo pijnlijk getroffen in hun seksualiteit. De verdachte had alleen zijn eigen belang op het oog ten koste van de veiligheid en het vertrouwen van deze vrouwen. Tot op de dag van vandaag.”

Tijdens het proces spraken maandag vier vrouwen volgens het Parool. Een van hen zei dat Andeweg haar vijf jaar geleden had gedrogeerd en verkracht en haar later had bedreigd en gestalkt. “De kunstwereld en de politie deden jarenlang niets. En dus ging hij door en maakte nieuwe slachtoffers.” Ze stapte uiteindelijk naar de pers. “De meest intieme, kwetsbare en pijnlijke momenten van mijn leven heb ik niet vrijwillig gedeeld met heel Nederland. Mijn leven was in gevaar. En niemand deed iets, ‘zei ze.

De vrouw kampt na al die jaren nog steeds met veel psychische klachten. De andere vrouwen zeiden ook dat ze nog steeds worstelen met wat hen is overkomen en hunkeren naar vergelding. “De verkrachting was tien jaar geleden”, zei iemand. “En ik worstel nog steeds met depressieve gevoelens, PTSS-achtige symptomen en problemen met relaties en seks. Ik ben het zat om meer dan een derde van mijn leven te besteden aan de pijn die deze man heeft veroorzaakt. Ik hoop op sluiting en gerechtigheid.”

Tijdens het proces trokken de rechters de geloofwaardigheid van Andeweg in twijfel, meldt NRC. Ze wezen erop dat hij zich heel gemakkelijk allerlei dingen van de besproken incidenten kan herinneren, behalve de misdaad.

Bijvoorbeeld over het verwijt dat hij tijdens een show op de Wallen Radio in Amsterdam een ​​vrouw in het kruis zou hebben gegrepen. “Het was een leuke avond met wat alcohol. Ik heb me daar misschien grillig gedragen, maar ik kan me niet herinneren dat ik haar heb gesprongen of betast.’ Hij kan zich ook niet herinneren dat hij hetzelfde deed bij twee andere vrouwen tijdens een feest na een modeshow op het Westergasterrein en een ander feest in Den Haag. Hij herinnert zich de partijen, maar niet dat hij ze aanviel.

Hij vertelde meermaals dat hij een turbulent leven leidde met veel alcohol- en drugsgebruik en wisselende seksuele partners. “Mijn bestaan ​​bestond uit seks, drugs en rock and roll. Dat wordt aangemoedigd in de kunstwereld. Het heeft ook bijgedragen aan mijn succes. Het was normaal dat er elke week een nieuwe vrouw langskwam.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert