Site pictogram Financieel.com

Kunstdief die verdacht wordt van diefstal van schilderijen van Van Gogh en Frans Hals blijft in hechtenis

De 58-jarige man uit Baarn (Utrecht), die dinsdag werd aangehouden op verdenking van diefstal van schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals, zit veertien dagen langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Beide schilderijen zijn vorig jaar gestolen. Van Gogh’s werken; ​Lentetuin‘, en’De Pasonagetuin te Nuenen‘, werden eind maart gestolen uit museum Singer Laren, dat het schilderij tijdelijk in bruikleen had van het Groninger Museum.

Het werk van Frans Hals, ‘Twee jonge jongens‘, is eind augustus gestolen uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Het was de derde keer dat het schilderij werd gestolen.

De geroofde kunstwerken zijn nog niet teruggevonden. Volgens De Gooi- en Eemlander wordt de aangehouden man, een in Baarn wonende Fransman, verdacht van het bezit van een wapen, munitie en harddrugs naast de kunstroof.

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstdiefstallen op de voet volgt, zegt dat de gestolen Van Gogh vermoedelijk twee keer is doorverkocht en nu in handen is van een man die gevangen zit voor grootschalige cocaïnehandel. Hij zou het schilderij willen gebruiken voor strafvermindering. Deze verdachte staat dinsdag voor de rechter in Den Bosch.

Mobiele versie afsluiten