Koppel aangehouden op Schiphol voor ontsnappen quarantainehotel

By Jernst van Waal

De Koninklijke Marechaussee heeft zondag op Schiphol een koppel aangehouden nadat ze het quarantainehotel ontvluchtten. Het stel werd gearresteerd in een vliegtuig dat op het punt stond op te stijgen naar Spanje. De Spaanse man en Portugese vrouw zijn overgedragen aan de GGD.

Een woordvoerder van de Marechaussee, een politiekorps dat werkt als onderdeel van het Nederlandse leger, zei dat het paar een hotel in de regio Kennemerland verliet waar reizigers uit Zuid-Afrika die positief testten op Covid-19 in isolatie zitten. Bij het hotel zijn particuliere beveiligers aanwezig om ervoor te zorgen dat gasten die in isolatie moeten blijven dat ook doen, zegt een woordvoerder van Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en burgemeester van Haarlemmermeer.

Buiten zorgen politie en marechaussee ervoor dat niemand het hotel binnenkomt die daar niets te zoeken heeft. Ook zorgen zij ervoor dat gasten ongestoord het hotel kunnen betreden en verlaten. “De beveiliging is er met een reden”, antwoordde een woordvoerder eerder op zondag op de vraag of ze al actie moesten ondernemen om reizigers die positief testten op hun kamer te houden. Reizigers wordt in eerste instantie verzocht zich aan de isolatieregels te houden. Doen ze dat niet, dan wordt een verplichting opgelegd.

“De isolatie werkt vrijwillig”, zegt een woordvoerder van de GGD Kennemerland zondag. Maar als dat niet houdbaar is, kunnen we besluiten om over te gaan op gedwongen isolatie.” Volgens hem kan dat op basis van de Wet politiegegevens. “De voorzitter van de veiligheidsregio moet dat dan beslissen.” maakt niet uit of de passagiers voor het verdere verloop van de isolatie de nieuwe, meer besmettelijke Omikron-variant hebben opgelopen.

Burgemeester Schuurmans heeft het toezicht ingesteld in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de GGD.

De Veiligheidsregio kon niet zeggen hoeveel besmette reizigers uit Zuid-Afrika zich nog in het hotel bevinden. Conciërge-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag dat “een groot deel” van de besmette passagiers in het hotel verblijft. De veiligheidsregio merkte op dat de veiligheid daar ook zou blijven zolang gasten in isolatie in het hotel zitten. Een persoon kan alleen naar huis om daar te isoleren als hij ‘beschermd vervoer’ heeft.

De GGD heeft in totaal 624 passagiers die vrijdag vanuit Zuid-Afrika op Schiphol zijn aangekomen getest op het coronavirus. 61 van hen testten positief. Bij 13 mensen is de Omicron-variant gevonden, maar het onderzoek naar alle positief geteste personen is nog niet afgerond.