FINANCIEEL.com

Kopers hebben meer keuze op de Nederlandse woningmarkt, maar wachten tot de prijzen verder dalen

Kopers hebben meer keuze op de Nederlandse woningmarkt, maar wachten tot de prijzen verder dalen

Huizenkopers in Nederland hebben meer keuze, maar velen lijken te aarzelen bij het kopen van een huis. Ze wachten op verdere prijsdalingen, aldus analisten van woningsite Funda, meldt de Volkskrant.

Na jaren dat verkopers het voor het zeggen hadden op de Nederlandse huizenmarkt, geven lagere huizenprijzen en een groter aanbod kopers nu meer mogelijkheden. Op Funda staan ​​momenteel ruim 113.000 woningen te koop, tegen minder dan 75.000 anderhalf jaar geleden. En 39 procent van de woningen wordt momenteel boven de vraagprijs verkocht. Vorig jaar was overbieden de norm en werd 82 procent van de woningen verkocht voor meer dan de verkoper vroeg.

En toch staan ​​veel woningzoekenden te wachten om te kopen. Het merendeel van de door Funda ondervraagde woningzoekenden verwacht dat de huizenprijzen de komende tijd verder zullen dalen of ongeveer gelijk zullen blijven. Meer dan de helft van de starters zegt op Funda nu niet te kopen omdat ze hopen over een paar maanden minder te betalen.

Funda ziet deze aarzeling terug in haar cijfers. Op het hoogtepunt van de woningmarkt medio 2021 kregen makelaars zo’n 25 potentiële kopers per advertentie. Nu is dat bijna gehalveerd tot gemiddeld 13. Het aantal contactverzoeken neemt alleen maar toe voor woningen in het lagere prijssegment van de woningmarkt, met een vraagprijs tussen de 300.000 en 400.000 euro.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert