FINANCIEEL.com

Koning Willem-Alexander verontschuldigt zich formeel voor het Nederlandse slavernijverleden

Koning Willem-Alexander verontschuldigt zich formeel voor het Nederlandse slavernijverleden

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag in het Oosterpark in Amsterdam zijn excuses aangeboden voor de rol van Nederland in de slavernijgeschiedenis. De Nederlandse koning hield een toespraak ter gelegenheid van de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Vandaag sta ik voor je. Vandaag, als uw koning en als lid van de regering, bied ik deze verontschuldiging zelf aan. En ik voel het gewicht van de woorden in mijn hart en mijn ziel.
Maar voor mij is er nog een persoonlijke dimensie.

Eind vorig jaar bood premier Mark Rutte namens de Nederlandse staat, en dus ook namens de koning, zijn excuses aan. De vorst herhaalde de verontschuldiging en zei dat “een begin is gemaakt” maar ook dat “er nog een lange weg te gaan is”.

In zijn toespraak vroeg Willem-Alexander om “vergeving”. De koning zei dat er niets was “gedaan” aan de slavernij. “Op een gegeven moment heb je een morele plicht om te handelen. Temeer als je bedenkt dat hier, in Europees Nederland, slavernij ten strengste verboden was. feit – was hier niet toegestaan. Dat is een pijnlijke waarheid’, zei hij. “Maar vandaag, op deze herdenkingsdag, vraag ik vergiffenis voor het duidelijke falen om op te treden tegen deze misdaad tegen de menselijkheid”, benadrukte Willem-Alexander in zijn toespraak.

De Nederlandse koning vervolgde dat de cohesie in Nederland moet groeien en dat de verschillende culturele achtergronden van mensen in Nederland gerespecteerd moeten worden. “Daarom zou ik je willen vragen; open je hart voor al die mensen die er vandaag niet zijn, maar die wel met je mee willen werken aan een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Respecteer dat er verschillen zijn in beleving, achtergrond en fantasie.”

“Tijdens de gesprekken die de koningin en ik hebben gevoerd met nazaten van tot slaaf gemaakte mensen, zei een van hen: ‘We moeten uit de benauwdheid komen. Fouten maken mag.’ Iemand anders zei: ‘Laten we het ongemak omarmen.’ Er is geen blauwdruk voor het proces van genezing, verzoening en herstel. We betreden samen nieuw terrein. Laten we elkaar steunen en vasthouden!’, benadrukte Willem-Alexander.

Na zijn excuses te hebben aangeboden, kreeg de Nederlandse koning een luid applaus en gejuich, en riep iemand in het publiek “Eindelijk!” Koningin Máxima, die ook bij de verontschuldiging aanwezig was, was zichtbaar ontroerd. Veel bezoekers waren sprakeloos van de historische toespraak van de vorst. Een paar gaven ook commentaar.

“Prachtig en fijn ook dat hij een paar woordjes Surinaams sprak. Ik heb een traan gelaten”, zei een vrouw die de toespraak van de koning op een groot scherm bekeek. Een andere vrouw kon haar gevoelens niet onder woorden brengen omdat ze daarvoor te emotioneel was.

Niet iedereen was echter enthousiast. “De woorden zeggen me niet zoveel. Ik wil eerst actie zien. Misschien betekent het daarna wel iets voor mij. Het was mooier geweest als de koning iets concreets had beloofd, of al had gedaan”, aldus een andere toehoorder. .

De laatste tijd is het slavernijverleden een regelmatig terugkerend onderwerp voor het koningshuis. Zo kondigde de Nederlandse koning vorig jaar aan de omstreden gouden koets voorlopig niet te gebruiken vanwege de koloniale afbeeldingen op de zijpanelen van de koets. Het slavernijverleden kreeg ook veel aandacht tijdens Koningsdag in Rotterdam en tijdens het bezoek van het koninklijk paar en prinses Amalia aan Caribisch Nederland eerder dit jaar.

Verder is in opdracht van de koning een onderzoek gestart naar de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Hoogleraar Gert Oostindie is er eind 2022 mee begonnen en verwacht dat het drie jaar gaat duren.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert