KLM: Meeste passagiers met zomerboekingen krijgen geen Schiphol-annuleringen te maken

By Jernst van Waal

De meeste passagiers die al een reservering hebben gemaakt bij KLM voor de zomervakantie, zullen door personeelstekorten op Schiphol niet worden geconfronteerd met wijzigingen in hun reisplannen. Er zullen nog wel wat annuleringen plaatsvinden, maar dit zal “op beperkte schaal” zijn, zei de luchtvaartmaatschappij donderdag.

KLM maakte donderdag bekend dat het zich zal houden aan de beperkingen op het aantal reizigers dat als eerste per dag gebruik mag maken van de luchthaven door de verkoop van nieuwe tickets te beperken. “KLM-passagiers van wie de vluchten worden geannuleerd, krijgen een acceptabel alternatief aangeboden”, aldus de luchtvaartmaatschappij. “In de meeste gevallen betekent dit een vlucht op dezelfde dag, of zo dicht mogelijk bij de datum van de oorspronkelijke boeking.”

De getroffenen worden zo snel mogelijk geïnformeerd, aldus de luchtvaartmaatschappij. “Passagiers hoeven hiervoor geen contact op te nemen met KLM; Die informatie krijgen ze automatisch van KLM of hun reisagent.”

Reisaanbieders die opereren vanuit Schiphol kregen van de luchthaven te horen dat ze vanwege personeelstekorten het aantal passagiers op de luchthaven moeten verminderen. Het personeelsprobleem heeft vooral betrekking op de veiligheidscontroles en bagageafhandelingssystemen van de luchthaven. De luchtvaartmaatschappijen kregen te horen dat als alle tickets op hun lijnvluchten volledig zouden zijn verkocht, de luchthaven het aantal passagiers niet aan zou kunnen.

De bedrijven kregen te horen dat ze in juli de capaciteit met gemiddeld zo’n 13.500 stoelen per dag moesten verminderen. De slotcoördinator van de luchthaven stelde vast dat KLM verantwoordelijk was voor 7.000 van de bezuinigingen. De luchtvaartmaatschappij zei dat haar maatregelen het aantal vertrekkende passagiers zouden verminderen in overeenstemming met wat nodig was. Ook herhaalde het zijn oproep aan de luchthavenleiding om een ​​blijvende oplossing te vinden voor de problemen op Schiphol in plaats van “reizigers met geweld te beperken”.

Eerder op de dag maakte TUI enkele van haar plannen bekend om het hoofd te bieden aan de problemen op de luchthaven, de op één na grootste in de Europese Unie. De touroperator zei dat vluchten met zijn eigen luchtvaartmaatschappij, TUI Fly, doorgaan, hoewel ze mogelijk vanaf een andere luchthaven in Nederland plaatsvinden. Het probeerde nog het lot te bepalen van zijn klanten wiens vakantiepakketten reizen met andere luchtvaartmaatschappijen omvatten, waaronder KLM en Transavia.

Sunweb zei dat bijna alle klanten van zijn reismerken hun reis zoals gepland kunnen voortzetten. Het schatte dat ongeveer 1 procent van de passagiers in het zomerseizoen te maken zal krijgen met een aanpassing van de vluchttijden of een wijziging van hun reisdata met één kalenderdag.

Deze week maakte Transavia ook bekend deze zomer 240 vluchten vanaf Schiphol te schrappen. Dat zal ongeveer 13.000 passagiers treffen, hoewel 70 procent een alternatieve optie had geboekt, in sommige gevallen met een andere luchthaven. De overige 4.000 zullen hun eigen alternatieven moeten vinden. De luchtvaartmaatschappij heeft op Schiphol Airport gemiddeld zo’n 55 vertrekken per dag.

Door de veranderingen op Schiphol Airport gingen reisorganisaties snel op zoek naar andere opties. Alle beschikbare slots voor vliegbewegingen zijn vervolgens geboekt op Rotterdam The Hague Airport, zo’n 60 kilometer zuidelijker. De vraag naar de slots was zo groot dat ze twee keer gevuld hadden kunnen worden, waarbij sommige luchtvaartmaatschappijen die nog nooit van de luchthaven gebruik hebben gemaakt een bod uitbrachten, vertelde een woordvoerder donderdag aan het ANP.

De laatste slots werden voornamelijk toegewezen aan TUI Fly, waar Corendon daar al enkele start- en landingsposities had ingenomen. De regionale luchthaven kan door het vullen van haar rooster pas eind augustus Schiphol Airport verder ontzorgen.