Klein vliegtuig stort neer in Flevolands meer; Redders op zoek naar slachtoffers

By Jernst van Waal

Een melding van een sportvliegtuigongeluk in het Zwarte Meer, een meer tussen Flevoland en Overijssel, stuurde dinsdagochtend in groten getale de hulpdiensten naar de gemeente Kraggenburg. Het ongeval gebeurde rond 11:00 uur

In het vliegtuig zaten een of twee mensen, zegt een woordvoerder van de lokale veiligheidsregio Veiligheidsregio Flevoland tegen het ANP. De brandweer bevestigde dat het vliegtuig een tweezitter was van Omroep Flevoland.

Dispatchers stuurden om 11.06 uur politie, brandweer en ambulances ter plaatse. Kort daarna volgden meer reddingswerkers, waaronder een traumateam per traumahelikopter om 11.10 uur. De kustwacht stuurde een helikopter en een vliegtuig ter plaatse, en water reddingsdienst KNRM was met meerdere boten onderweg.

Om 11.23 uur is het incident opgeschaald naar Grip 1. Dit betekent dat alle hulpdiensten ter plaatse zich melden bij één commandant.

Het was de tweede crash van een licht vliegtuig die deze maand in Nederland werd gemeld. Een Dyn’Aéro MCR01 tweezits sportvliegtuig stortte op 5 juni neer in het water bij de Rotterdamse haven, ongeveer op hetzelfde moment dat een storm het kustgebied trof.

Lars Haukeland, 58, en zijn 15-jarige zoon Filip kwamen daarbij om het leven. De twee Noren vertrokken vanaf een luchthaven in Bergen, Noorwegen, en stopten in Noord-Duitsland voor brandstof. Ze kwamen om ongeveer 16.45 uur het Nederlandse luchtruim binnen terwijl ze op weg waren naar Parijs. De ontdekking van puin in de buurt van de haven leidde ertoe dat de autoriteiten om ongeveer 18.50 uur begonnen met het onderzoeken van een mogelijke crash

De lichamen van de twee slachtoffers werden ongeveer twee weken later gevonden, bevestigde de politie.