Site pictogram Financieel.com

Katholieke, protestantse kerken controleren Covid-toegangspassen niet

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag, als de nieuwe coronavirusregels van kracht worden, geen coronavirustoegangspasje te tonen. Volgens de protestanten omdat het “niet past bij kerkelijke bijeenkomsten”, en volgens de katholieken “omdat het niet past bij het karakter van de kerk”, zeiden beide kerkgemeenschappen dinsdag in verklaringen.

Bij het kerkbezoek wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet zijn ingeënt, aldus bisschoppen van de RKK. Wel riepen ze predikanten, vrijwilligers en andere gelovigen op om zich te laten vaccineren. “Dat willen we niet eisen of afdwingen, maar we willen wel, net als paus Franciscus, een dringende oproep doen. De paus noemt vaccinatie een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.”

Ook hebben beide kerken de 1,5 meter regel bij de kerk geschrapt. Wel wordt er op gewezen dat er dan voor voldoende ventilatie moet worden gezorgd en blijft het advies om “gepaste afstand” te houden.

De PKN riep aanwezigen op om rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die zich niet veilig voelen. Kerkelijke gemeenten “kunnen overwegen een gedeelte te reserveren voor mensen die 1,5 meter afstand van elkaar willen houden”, aldus de kerk.

De RKK meldde dat zingen in de kerk vanaf zaterdag weer mag. Maar dan onder andere op 1,5 meter afstand en in zigzag formatie. Ook is het weer toegestaan ​​om de communie uit te delen, mits deze vooraf is schoongemaakt. Het op de tong plaatsen is nog niet toegestaan.

Vanaf aanstaande zaterdag geldt in Nederland geen social distancing meer, maar moeten mensen wel een coronapaspoort laten zien als ze bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop willen.

Mobiele versie afsluiten