FINANCIEEL.com

Kapiteins van boten worden vervolgd voor de aanvaring op de Waddenzee

Kapiteins van boten worden vervolgd voor de aanvaring op de Waddenzee

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de kapiteins van een snelveer en een watertaxi vervolgen voor het veroorzaken van een aanvaring op 21 oktober vorig jaar bij het Schuitengat op de Waddenzee. Bij de aanrijding kwamen drie mensen om het leven en een 12-jarige jongen blijft vermist. Verschillende mensen liepen ernstige verwondingen op. Het OM stelde dat beide kapiteins, een 33-jarige man uit Harlingen en een 47-jarige inwoner van Terschelling, met buitensporige snelheden voeren. Bijgevolg worden beide kapiteins beschuldigd van roekeloos gedrag dat leidde tot de dood van de slachtoffers en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De aanklachten tegen een stuurman op de veerboot zijn afgewezen. Volgens het OM is bewezen dat de stuurman geen invloed had op de werking van de veerboot.

Het ongeval gebeurde in de vroege ochtend bij Terschelling, in een gebied dat bekend staat als het Schuitengat, wat niet de gebruikelijke route is voor de veerboot. De maximumsnelheid in het Schuitengat is beperkt tot 20 kilometer per uur. Uit onderzoek bleek dat de snelle veerboot met een snelheid van 55 kilometer per uur reed terwijl de watercabine 28 kilometer per uur bewoog. Verschillende bewoners van de eilanden meldden na het ongeval regelmatig overdreven snelheidsovertredingen op de Waddenzee.

Het OM wijt de aanvaring aan onduidelijke afspraken over hoe de schepen elkaar moeten passeren. Verder voerde de gezagvoerder van de watertaxi op het laatste moment een “onbegrijpelijke en onveilige stuurbeweging” uit, waardoor de kapitein van de veerboot geen andere keuze had dan over de watertaxi heen te gaan. Een van de twee gezagvoerders liep bij het ongeval ook ernstig letsel op.

Daarnaast beschuldigde het OM beide kapiteins ervan zich schuldig te hebben gemaakt aan het tot zinken brengen van een andere boot, die levensgevaarlijk was. Het openbaar ministerie zei dat de datum voor de rechtszitting tegen beide personen in Leeuwarden momenteel onbekend is.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert