Een meerderheid van de Nederlandse Kamerleden in de Tweede Kamer wil gemeenten meer macht geven om het aantal tabakswinkels in wijken terug te dringen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) krijgt nu de opdracht het door hem eerder bekritiseerde voorstel uit te voeren. Hij zou zich liever concentreren op nationaal beleid om de tabaksverkoop op minder locaties terug te dringen.
Anne Kuik (CDA) en Eva van Esch (PvdD) constateren dat gezondheidsverschillen groter worden doordat tabak beter verkrijgbaar is met meer verkooppunten in arme buurten. Daarom pleiten de Kamerleden voor een vergunningplicht voor tabakswinkels en voor gemeenten om een maximum aantal per wijk te bepalen.
Volgens Kuik wordt dit probleem komend jaar extra actueel, omdat supermarkten geen tabak meer mogen verkopen. Ze vreest dat tabakswinkels naast supermarkten komen te staan, waardoor het probleem alleen maar verschuift. Door het aantal winkels te verminderen, hoopt ze minder rokers te verleiden om de gewoonte op te nemen. “Het is aangetoond dat het zien van roken het roken aanmoedigt”, aldus Kuik.
Staatssecretaris Van Ooijen vindt dat geen goed idee, omdat het volgens hem lastig wettelijk te regelen is. Volgens hem kan bestaand landelijk beleid er al voor zorgen dat het aantal tabakswinkels wordt teruggedrongen, vooral in armere buurten waar relatief meer tabak wordt verkocht.
Kuik voerde aan dat armere groepen nauwelijks worden geraakt door het nationale beleid tegen tabak. Zo hebben landelijke campagnes om roken te ontmoedigen eerder invloed op hoogopgeleiden.
De indieners van de motie wezen op een soortgelijk plan voor de aanpak van fastfoodketens waar het kabinet aan werkt. In dit geval is de situatie echter anders, aldus Van Ooijen, omdat tabak alleen aan volwassenen wordt verkocht en diverse regelingen tabaksverkooppunten al onaantrekkelijk maken.
De Tweede Kamer nam nog enkele andere moties aan om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder roken. Zo steunde een meerderheid een voorstel van D66 en ChristenUnie om e-sigaretten een saai uiterlijk te geven, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor jongeren. Ook riep het parlement het kabinet op om meer te doen om het roken van hasjiesj en marihuana te ontmoedigen.